REKTORKA ODGOVORILA PROFESORIMA

Vojvodić: Iza vas su ostale ruševine

Profesori kritikovali spajanje matematike i fizike...
175 pregleda 15 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Savo Prelević
Radmila Vojvodić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.02.2019. 20:19h

Rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmila Vojvodić saopštila je da optužbe trojice eminentnih profesora “osnažuju” argumente da su reforme sistema visokog obrazovanja “nužne, hitne i ispravne”.

Reagujući na izjave bivših profesora Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Predraga Obradovića, Slobodana Backovića i Perka Vukotića, ona je upitala “nekadašnje ministre, rektore i akademike” gdje su bili kada su državnom univerzitetu bili najpotrebniji.

“Što je sa vašim dušebrižništvom nad Univerzitetom kad mu je bilo vrijeme? Koje ste to budžete izdvajali, koje ste to zgrade obnavljali dok su se urušavale do ovoga gdje su danas, koje ste to naučnoistraživačke centre osnovali? Gdje ste bili do sada da se oglasite o dugogodišnjoj krizi i spirali dugovanja, urušavanja akademskih i naučnih kriterijuma, stihijskom otvaranju i komercijalizaciji studijskih programa, hiperprodukciji diploma, nekontrolisanom prilivu sumnjivih stranih diploma na crnogorsko tržište obrazovanja...”, saopštila je rektorka.

Trojica profesora ranije su oštro kritikovali namjeru Rektorata da spoji studijske programe matematike i fizike...

Vojvodićeva je saopštila da je glavni razlog reforme UCG napuštanje obrazovnog modela, koji je, tvrdi, uveden upravo pod rukovodstvom njih trojice.

“To je sadašnji model studiranja 3+1+1+3, koji u relevantnom evropskom prostoru obrazovanja ne postoji, a po preporukama akreditatora našeg univerziteta i Evropske asocijacije univerziteta mora biti promijenjen i usklađen”.

Vojvodićeva je predloge i inicijative za uspostavljanje modela 4+1 ocijenila kao odraz težnji da se postojeći model kamuflira i reformski procesi i nužne promjene zadrže na kozmetičkom nivou.

Preporučujemo za Vas