ODLAZI SA TVCG

Radojka Rutović podnijela ostavku

Iz opozicionog bloka su više puta ponovili da bez promjene uređivačke politike TVCG i uređivačkog tima nema Sporazuma
327 pregleda 197 komentar(a)
Radojka Rutović, Foto: Boris Pejović
Radojka Rutović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.04.2016. 19:06h

Direktorica Televizije Crne Gore Radojka Rutović podnijela je danas ostavku na tu funkciju.

Ostavke su podnijele i urednica informativnog programa Aleksandra Pavićević i šefica deska Vesna Terić.

Ostavka Rutovićeve je bila preduslov za potpisivanje Sporazuma između vlasti i dijela opozicije.

Iz opozicionog bloka su više puta ponovili da bez promjene uređivačke politike TVCG i uređivačkog tima nema Sporazuma.

"Obavještavam gledaoce Televizije Crne Gore i crnogorsku javnost da sam odlučila da podnesem neopozivu ostavku na dužnost direktora TVCG. To je moja lična odluka i lični doprinos traženju izlaza iz situacije u kojoj se nalazi Crna Gora. Nadam se da se ovim uklanja i posljednja prepreka za politički dogovor i nesmetan ulazak dijela opozicije u Vladu i druge institucije sistema.

Pritom vjerujem da uslovljavanje potpisivanja sprorazuma mojom ostavkom, kao i horski vapaj za promjenama u RTCG, od strane Ranka Krivokapića i vitezova iz drugih partija koji su sami pristali da budu dio njegove političke svite, neće izliječiti ničije sujete niti uljepšati njihove likove u ogledalu. Ne vjerujem ni da će glavnom političkom inspiratoru neviđenih i neprimjerenih političkih pritisaka moja ostavka nadoknaditi izgubljeno biračko tijelo. Da ironija bude veća, tu hajku pod firmom jačanja demokratskih procesa u Crnoj Gori, već mjesecima vodi čovjek koji je na najbezobzirniji način uzurpirao Skupštinu na čijem je čelu gotovo 15 godina, onaj koji je svojim političkim ponašanjem najslikovitiji primjer nepoštovanja osnovnih principa parlamentarne demokratije, samoproglašeni Čerčil crnogorske politike i njegovi politički partneri i bez izbornog legitimiteta, bez pardona u ime demokratije, na najbezočniji način gaze osnovne demokratske standarde.

Biće zanimljivo ko će braniocu predsjedničke fotelje u parlamentu, dojučerašnjem samozvanom predsjedniku sjeverne hemisfere, a aktuelnom OEBS-om emiritusu, nakon prvooptužene Radojke Rutović, za njegov neadekvatan tretman u II Dnevniku, biti novi krivac u novoj seriji političkih poraza koji ga čekaju.

Činom ove ostavke ja i moj uređivački tim i na ovaj način pokazujemo odnos odgovornosti prema svojoj državi Crnoj Gori i njenim demokaratskim procesima, koji nažalost ni u ovoj fazi EU i NATO integracija nijesu lišeni svojstva pretpolitičke nedemokratske prakse i ponašanja.Ništa manja odgovronost za političku trgovinu, onim čime se u demokratskom svijetu ne trguje, nezavisnim institucijama nadasve i Javnim servisom nije i na crnogorskoj vlasti, kojoj su građani većinski dali mandat da bude zaštitnik Ustava i zakona i demokratskih tekovina, a ne da pod političkim ucjenama pristaje na njihovo podrivanje i urušavanje. Gospodo političari, ostaće u nasljeđu kulture kolektivnog sjećanja, da je ovaj svojevrsni politički progon uredništva TVCG presedan u današnjim vremenima.

Neprimjeren političkim pritiscima na jednoj i pristajanjem na to na drugoj strani urušava se ideja institucionalne nezavisnosti Javnog servisa što je supronto evropskim vrijednostima i pravnim tekovinama EU za koje se samo u protoklarnim prililama grlato borio i bori Ranko Krivokapić, glavni medijator i organizator političkog medijskog pritiska.

Ostaje posebno žal što je do sada neviđenu hajku na uređivačku poltiku Javnog servisa ne samo skrštenih ruku posmatrao nego sa vremena na vrijeme i raspirivao i podsticao i savjet naše kuće, koji bi morao biti i prva i posljednja linija institucionalne zaštite RTCG.

Osim mene i Aleksandra Pavićević i Vesna Terić kao dio uređivačkog tima, gle čuda sve tri žene, prinose na oltar crnogorskim serdarima svoje ostavke kao sopstvenu žrtvu. Nadamo se da ćemo time pomiriti nepomirljivo i otvoriti prostor za dogovor u uslovima za predstojeće parlamentarne izbore, na kojima će sigurno građani Crne Gore znati svima da odrede političku mjeru. Mi ostajemo do kraja vjerni svojoj profesiji i svojoj Crnoj Gori", navela je Rutović obrazlažući ostavku.

Prije nego se formalno potpiše Sporazum, opozicione partije će na partijskim organima verifikovati dogovor. 

Pošto bude potpisan, proći će do 15 dana da bi se izabrali novi članovi vlade, a paralelno s tim treba da bude donijet i poseban zakon koji će dati pravni okvir za ispunjavanje Sporazuma. U istom periodu trebalo bi da budu donijeti novi ili promijenjeni važeći zakoni, među kojima su Zakon o radio-difuznim servisima, Zakon o medijima i Zakon o elektronskim medijima.

SDP: Ovo je početak oslobađanja Javnog servisa

U Socijaldemokratskoj partiji su zadovoljni ostavkom direktorice Javnog servisa RTCG Radojke Rutović.

"SDP pozdravlja početak oslobađanja Javnog servisa od stega partijske kontrole i interesnih krugova koji su zarobili ovu važnu instituciju za demokratske procese u Crnoj Gori. Oslobađanje Javnog servisa će sasvim sigurno otvoriti prostor za ogromnu većinu časnih profesionalaca koji rade u RTCG da svoja znanja upotrijebe za opšti interes, a ne interes jedne političke partije koja je umislila da je važnija od države", navodi se u saopštenju povodom ostavke Rutović.

Preporučujemo za Vas