Bošković: Dobijeni novac može podići kvalitet nastave, istraživačkog rada

Bošković je sa rektorkom UCG, Radmilom Vojvodić, potpisao ugovore o dva granta za poboljšanje komunikacionih kapaciteta i reformi doktorskih studija, a sa rektorom UDG, Veselinom Vukotićem, za razvoj okvira za obzbjeđenju kontrole kvaliteta na UDG i unapređenju ICT infrastrukure
79 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Gov.me
Predrag Bošković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 15.04.2016. 12:11h

Ministarstvo prosvjete dodijelilo je danas devet grantova za institucionalno unapređenje, u vrijednosti 410 hiljada eura.

Ministar prosvjete Predrag Bošković je sa predstavnicima Univerziteta Crne Gore (UCG), Univerziteta Donja Gorica (UDG) i nekoliko njihovih univerzitetskih jedinica, potpisao Ugovore o grantovima koji su dodijeljeni u okviru projekta “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost".

Bošković je sa rektorkom UCG, Radmilom Vojvodić, potpisao ugovore o dva granta za poboljšanje komunikacionih kapaciteta i reformi doktorskih studija, a sa rektorom UDG, Veselinom Vukotićem, za razvoj okvira za obzbjeđenju kontrole kvaliteta na UDG i unapređenju ICT infrastrukure.

Ugovor o grantu međunarodna sertifikacija pomorskog obrazovanja u Crnoj Gori potpisao je dekan Fakulteta za pomorstvo Kotor – UCG, Danilo Nikolić, a ugovor o grantu o sticanju praktičnih zananja kroz program virtuelno preduzeće i stažiranje na realnim kompanijama potpisala je koordinator na Ekonomskom fakultetu – UCG, Maja Baćović.

Boškoviće je sa dekanom Metalurško – tehnološkog fakulteta Mirom Vukčević potpisao ugovor o grantu za reformu studijskih programa u skladu sa potrebama modernog obrazovanja u oblasti tehnologije, materijala i zaštite životne sredine.

Sa dekanom Prirodno-matematičkog fakulteta – UCG, Žanom Kovijanić-Vukićević, potpisan je ugovor o grantu za jačanje nastavnog procesa na prirodnim naukama i informaciono - komunikacionim tehnologijama na UCG, dok je sa dekanom Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju – UDG, Vesnom Maraš, potpisan ugovor o grantu primjenjena nauka o hrani za studente UDG.

Bošković je podsjetio da je ministartsvo prosvjete konkurs raspisalo u junu prošle godine, i da je od 23 projekta prihvaćeno devet u ukupnom iznosu od 410 hiljada eura.

On je najavio da će 19. aprila biti raspisan novi konkurs za raspodjelu blizu 300 hiljada eura, kako bi projekti koji prošle godine nijesu prošli dobili priliku za nove grantove.

„Siguran sam da će ovi grantovi biti dobro iskorišćeni, a dobijeni novac može podići kavlitet nastave, istraživačkog rada i doprinijeti boljoj organizaciji na fakultetima i univerzitetima“, ocijenio je Bošković.

Vojvodić je čestitala svim aplikantima državnog i privatnog univerziteta koji su, kako je kazala, veoma uspješni u projektnim aktivnostima po pitanju unapređena istraživačke djelatnosti u visokom obrazovanju i podizanju kapaciteta institucija.

„UCG stoji neprikosnoveno, autorativno kada je u pitanju i institucija i naučnoistraživačka djelatnost. Mi sa Heric-om imamo izuzetno dobru saradnju i razvijamo dobre projekte“, rekla je Vojvodić.

Jedan od realizovanih projekata sa Heric-om je, kako je dodala, ICT projekat, centar izvrsnosti, kojim se mogu pohvaliti UCG, nadležna ministarstva i država.

Vukotić je pohavlio aktivnost Ministarstava prosvjete, koja je usmjerena na poboljšanje kvaliteta nastave na visokoškolskim institucijama.

On je kazao da treba poštovati kriterijume prema kojima su projekti odobreni. „A to su visoki standardi Svjetske banke“.

Vukotić je ukazao da je UDG dobio tri granta koji se odnose na mjerenje kvaliteta obrazovanja, poboljšanje softvera i na bezbjednost hrane.

Prema njegovim riječima, dobijeni projekti doprinijeće stvaranju istraživačke atmosfere na UDG.

Bonus video: