Stiže oprema od 9,24 miliona eura

Iz Ministarstva zdravlja istakli da je riječ o najvećoj investiciji u zdravstvu u ovoj godini i demantovali glasine da se ljekari protive nabavci
0 komentar(a)
Akcelerator, Foto: Acibadem
Akcelerator, Foto: Acibadem
Ažurirano: 14.04.2016. 18:48h

Klinika za onkologiju Kliničkog centra trebalo bi da dobije dva linearna akceleratora, vrijedna 9,24 miliona eura.

Iz Ministarstva zdravlja su istakli da je riječ o najvećoj investiciji u zdravstvu u ovoj godini i demantovali glasine da se ljekari navodno protive nabavci akceleratora.

Nezvanični izvori bliski KC kazali su da su se ljekari Onkološke klinike krajem prošle sedmice, na sastanku sa ministrom zdravlja Budimirom Šegrtom, usprotivili nabavci moderne opreme.

I Šegrt i direktor KC Ranko Lazović demantovali su te navode.

“Ta konstatacija ne stoji. Naprotiv, ljekari su izrazili zadovoljstvo što će nabavkom ove savremene opreme biti u prilici da svojim pacijentima pruže najkvalitetniji nivo zdravstvenih usluga iz ove oblasti i kako su naveli, na prilično većem nivou nego što se ove procedure izvode u našem okruženju”, odgovoreno je “Vijestima” iz Ministarstva zdravlja.

Pojasnili su da su počele pripreme za realizaciju projekta nabavke akceleratora i istakli da je iznos od 7,7 miliona eura (sa PDV-om 9,24 miliona) predviđen Zakonom o budžetu za 2016.

Navode da će novac obezbijediti dobijanjem beskamatnog kredita, uz otplatu na pet godina. Istakli su i da tehnološki uslovi za liječenje malignih pacijenata trenutno nijesu adekvatni i da će se nabavkom aparata najnovije proizvodnje značajno unaprijediti nivo usluga u oblasti onkologije.

Komisija će voditi računa o zakonitosti postupka nabavke

Iz Ministarstva zdravlja su pojasnili da su početkom godine počele pripreme za raspisivanje tendera i da je napravljen “niz administrativnih koraka, kako bi se na zakonit, objektivan i transparentan način obezbijedili uslovi da ponude dostave svi zainteresovani svjetski ponuđači ove vrste opreme (akceleratora)”. Tvrde da je na inicijativu ministarstava zdravlja i finansija formirana i nadzorna komisija, koju čine predstavnici dva resora i Fonda za zdravstveno osiguranje. Iz Ministarstva zdravlja su odgovorili da će nadzorna komisija nadgledati zakonitost, objektivnost i transparentnost javne nabavke , koju će kao krajnji korisnik tehnologije realizovati KC.

Lazović je juče kazao “Vijestima” da će u tenderskoj komisiji, koja će sprovoditi postupak javne nabavke , biti 11 članova.

Bonus video: