Kiti se tuđim perjem: Brkovićev pelet sa pečatom prevare

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, pelet koji je navodno sišao sa trake “Vektre Jakić” kupljen je u jednom pljevaljskom stovarištu uoči posjete visokih gostiju
62 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2016. 14:16h

Vlasnik kompanije “Vektra Jakić” Dragan Brković poturio je tuđi pelet kada su mu nedavno u goste stigli ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Hafsi al Ulama, ministar poljoprivrede Petar Ivanović i novinari.

Na promociji investicije vrijedne 11,8 miliona eura, koju je Abu Dabi fond iz UAE pomogao sa tri miliona, Brković je pokazao pelet iz andrijevičke fabrike Biotel.

Brković tvrdi da to nije tačno, iako je na uglu jednog od džakova, koji su pokazani gostima kao proizvod “Vektre Jakić”, i nakon svojevrsnog maskiranja ostala vidljiva veb adresa stvarnog proizvođača - www.biotel.me.

On nije pojasnio kako se logo njegove firme našao na vrećama andrijevičkog peleta.

Novinari su 6. aprila to mogli da vide, a neki su i ovjekovječili prevaru fotoaparatom.

U nedostatku svog proizvoda, u “Vektri Jakić” su se dosjetili da džakove tuđeg peleta prelijepe naljepnicama sa svojim logom.

To je “Vijestima” potvrdilo više izvora, a prema pouzdanim informacijama pelet koji je navodno sišao sa trake “Vektre Jakić” kupljen je u jednom pljevaljskom stovarištu...

Do prevare je, tvrde upućeni, najvjerovatnije došlo da bi Brković javnost, ali i kreditora, ubijedio da su u predviđenom roku završili sve pripreme i da je fabrika spremna da proizvodi.

Izvori “Vijesti”, međutim, tvrde da u tom trenutku mašine nijesu bile ni pokrenute i da fabrika nije imala ni sirovinu za proizvodnju tog energenta.

Za završetak pogona peletare, na čiji se početak rada čeka više od četiri godine, “Vektri Jakić” je od novca iz Abi Dabi fonda odobreno tri miliona dolara.

Ambasadorka UAE, zajedno sa Ivanovićem, obišla je fabriku kako bi se uvjerila da se odobrena sredstva namjenski troše i da radovi teku planiranom dinamikom. Ivanović je pak posjetu najavio kao otvaranje pogona peleta u “Vektri Jakić”, iako ona u potpunosti još nije završena.

Da je prevara bar privremeno uspjela potvrđuju i novinski izvještaji u kojim su prenesene izjave zadovoljstva visokih zvanica.

Ivanović je kazao da su njegovi “utisci veoma pozitivni”, a ambasadorka Ulama da joj je drago što je Abu Dabi fond podržao projekat i što će se u “fabrici proizvoditi pelet po evropskim standardima“.

Brković je novinarima kazao da će proizvodnja početi za nekoliko dana.

Pojasnio je i zašto se otvaranje čeka četiri godine.

“Projekat je čekao četiri godine zbog zastoja u finansiranju od strane OTP banke. Danas je konačno projekat završen a cijela investicija u 'Vektri Jakić' biće zaokružena do septembra“, rekao je Brković, nakon što je sa visokim gostima obišao fabriku.

Brković tvrdi da nijesu varali, ali ne odgovara otkud logo “Vektre Jakić” na tuđem proizvodu

U “Vektri Jakić” tvrde da nije tačno da su nekoliko džakova peleta predstavili kao sopstveni proizvod, ali ne objašnjavaju otkud njihov logo na tuđem pakovanju.

Ističu da su “promovisali završetak investicije vrijedne 11,8 miliona eura i definitivno najmoderniji pogon za proizvodnju peleta u regionu”.

“Ambasadorka Ulama i ministar Ivanović imali su priliku da se uvjere da je završena fabrika za proizvodnju peleta po standardima evropskog tržišta. To obezbjeđuje najsavremenija tehnologija njemačkog koncerna 'Kahl' koji je isporučiio opremu i obučava 25 radnika koje smo upravo uposlili u fabrici. Dakle, umjesto par pomenutih džakova promovisali smo brend i kapacitet spreman za proizvodnju 65.000 tona evropski sertifikovanog peleta“, naveo je Brković u odgovrima dostavljenim “Vijestima”.

On je zamjerio “Vijestima” da “više od sedam godina vode prljavu kampanju” protiv njegovih firmi.

“Uvažena ambasadorka i ministar Ivanović su bili u prilici da se prilikom posljednje posjete u to uvjere. Sada bi neki dobronamjerni crnogorski mediji vjerovatno željeli da im ambasadorka vjeruje više nego svojim očima. I ne samo ambasadorka, već i uposleni u 'Vektri Jakić', kao i cijela crnogorska javnost. Tokom njihove posjete sam precizno saopštio da je fabrika peleta spremna za proizvodnju i da će nakon obuke naših radnika tokom ljeta proizvoditi 50 odsto instaliranih kapaciteta, a od septembra očekujemo proizvodnju punim kapacitetom...”.

Bonus video: