Planinarskom i biciklističkom stazom povezaće nacionalne parkove Crne Gore i Kosova

Izvršna direktorica Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) Svetlana Vujičić, kazala je danas, na konferenciji za novinare, da je vrijednost projekta u Crnoj Gori 220.727 eura, od čega Evropska unija, u okviru IPA Prekograničnog programa Crna Gora – Kosovo, finansira 84,4 odsto
0 komentar(a)
Povezivanje parkova CG i Kosova, Foto: Prcentar.me
Povezivanje parkova CG i Kosova, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 14.04.2016. 14:21h

Planinarska i biciklistička staza, koje će povezati tri crnogorska nacionalna parka – Durmitor, Biogradsku goru i Prokletije sa Nacionalnim parkom Prokletije na Kosovu, biće formirane u okviru prekograničnog projekta „Preko vrhova Dinarida – ViP DinaricA“.

To je saopšteno na prezentaciji projekta koji realizuju Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI), Planinarski savez Crne Gore (PSCG), Fond za razvoj zajednica - CDF i Klub za orijentaciju „Prishtina“ iz Prištine.

Izvršna direktorica Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) Svetlana Vujičić, kazala je danas, na konferenciji za novinare, da je vrijednost projekta u Crnoj Gori 220.727 eura, od čega Evropska unija, u okviru IPA Prekograničnog programa Crna Gora – Kosovo, finansira 84,4 odsto.

„Projekat je kreiran u cilju formiranja nove i prepoznatljive turističke ponude pod zajedničkim brendom „ViP Dinarica“. Razvoj ove rute, koja će biti duga 600 kilometara, će doprinijeti turističkoj valorizaciji ruralnih zajednica, prirodnih ljepota, tradicionalnih proizvoda i kulturno-istorijskog nasljeđa ovih nacionalnih parkova“, kazala je Vujičić u PR Centru.

Prema njenim riječima, sinergijom sa konceptima razvijenim u prethodnim projektnim inicijativama - Via Dinarica i Vrhovi Balkana, ViP Dinarica će omogućiti da se u planinarsku i biciklističku stazu uveže više od 1000 kilometara staza i time međusobno povežu Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Albanija.

„Projekat će biti realizovan kroz brojne aktivnosti, kao što su: sistematski popis ponude i aktivnosti turističkih aktera, ruralnih domaćinstava, outdoor klubova i vodiča, kreiranje turističke ponude rute ViP Dinarica i turističkih paketa u kojima su planinarenje i biciklizam kao noseće aktivnosti dopunjene prirodnim atrakcijama i kulturnim nasljeđenjem“, pojasnila je Vujičić.

Realizacija projektom planiranih aktivnosti će, kako je navela, dovesti do unaprijeđenja saradnje među nosiocima aktivnosti ovog regiona i uspostavljanja partnerske mreže u cilju održivosti projekta i unaprijeđenja i standardizacije postojećih identifikovanih turističkih proizvoda i usluga, kao i unaprijeđenja kapaciteta relevantnih aktera na bazi inovativnih pristupa i prepoznatih potreba.

„Implementacija ovog projekta će podstaći jačanje svijesti o ekonomskim, ekološkim i društvenim koristima ove rute, kao i atraktivnosti i konkurentnosti turističke ponude prekogranične oblasti između Crne Gore i Kosova s ciljem privlačenja posjetilaca sa lokalnih, međunarodnih i regionalnih tržišta, a naročito sa obale Jadranskog mora“, istakla je Vujačić.

Ona je rekla da je implementacija projekta počela u martu ove godine i trajaće 18 mjeseci.

Predstavnik PSCG, Vasilije Bušković, kazao je da će taj savez raditi na održavanju i uređenju staza, uključujući signalizaciju.

„Učestvaćemo i u obuci za markacioniste i pripremi mape“, dodao je Bušković.

Predstavnik CDF, Gramen Taraku, kazao je da se ta organizacija bavi projektima koji su fokusirani ekonomski razvoj i turizam.

„Ovaj projekat „Preko vrhova Dinarida – ViP DinaricA“ je važan za CDF i Kosovo jer odgovara potrebama tržišta. Turistički sektor u Kosovu je rastući faktor ekonomije i ima veliki potencijal za dodatni razvoj“, istakao je Taraku.

Bonus video: