Počela realizacija projekta zaštite jezera Liverovići i rijeke Gračanice

Dugoročno projekt će, smatra Perović, kroz veću valorizaciju i zaštitu resursa prije svega od strane mještana doprinijeti održivom korišćenju prirodnih resursa i biti uspješan primjer i za druge zajednice
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2016. 11:51h

Neformalna grupa građana za zaštitu jezera Liverovići i rijeke Gračanice počela je sa realizacijom petomjesečnog projekta koji se odnosi na povećanje zaštite pomenutog jezera i rijeke. Pored čišćenja terena, farbanje ograde mosta i postavljanje mobilijara, biće sprovedene i edukativne aktivnosti poput tribina, obuke i formiranja volonterske čuvarske službe na jezeru.

„Realizacijom projekta će se postaviti osnove koje će kratkoročno posmatrano promijeniti stanje na terenu na bolje u smislu uklanjanja otpada, dobijanja ljepšeg vizuelnog izgleda i bolje zaštite jezera i Gračanice od krivolova“, kazao je Nikola Perović, koordinator projekta.

Dugoročno projekt će, smatra Perović, kroz veću valorizaciju i zaštitu resursa prije svega od strane mještana doprinijeti održivom korišćenju prirodnih resursa i biti uspješan primjer i za druge zajednice.

„Volonteri okupljeni u ovoj grupi realizuju aktivnosti na terenu Liverovića od 2010. godine sa namjerom da se zaštiti širi lokalitet jezera i rijeke Gračanice. U aktivnosti učestvuju prvenstveno mještani koji žive u neposrednoj blizini jezera, građani, kao i ljubitelji sportskog ribolova koji posjećuju ovaj lokalitet“, kazao je Perović.

Projekat je finansijski podržan od Fonda za aktivno građanstvo, a prema riječima Perovića ostvarena je saradnja sa Sportsko–ribolovnim klubom „Župa“ koji će im pružiti pomoć u formiranju lovočuvarske službe, kao i u očuvanju ribljeg fonda, dok će administrator na projektu bii Društvo mladih ekologa.

Galerija

Bonus video: