Foto priča: "Uređivanje" manastira Reževići - štekerom na sveca

U galeriji možete pogledati kompletnu foto-dokumentaciju Uprave za inspekcijske poslove - Odsjeka za zaštitu kulturnih dobara
165 pregleda 140 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2016. 12:10h

Manastir Reževići, u Opštini Budva, star je osam vjekova i spomenik je kulture pod zaštitom države. Pred vama su posljednje fotografije iz Reževića:

Manastir je kulturno dobro stavljeno pod zaštitu države 1957. godine. Zbog toga sve intervencije na tom kulturnom dobru Crne Gore podliježu Zakonu o zaštiti kulturnih dobara.

Godinama se i u kontinuitetu na manastirskom kompleksu izvode radovi koji grubo narušavaju njegov arhitektonski, umjetnički i ambijentalni značaj i to dovodi do potpune promjene izgleda tog kulturnog dobra i njegovih kulturno istorijskih vrijednosti.

Sve intervencije na manastirskom kompleksu izvedene su mimo konzervatorskih uslova koje izdaje Uprava za inspekcijske poslove - Odsjek za zaštitu kulturnih dobara . Radovi se obavljaju bez konzervartorskog projekta za koji Uprava za zaštitu kulturnih dobara izdaje saglasnost i bez konzervatorskog nadzora koji sprovodi Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

Amfilohije: Ne šaljite nam bahate inspektore

Miranović: Bahati prekrajaju crkve na divlje

Galerija

Bonus video: