Putari asfaltirali nekoliko metara Tabačkog mosta

“Projektom predviđena izrada kaldrme na mostu postavljanjem kamenih kocki od granita u postojećem gabaritu mosta”
142 pregleda 7 komentar(a)
Asfaltiranje, Tabački most, Foto: Zoran Đurić
Asfaltiranje, Tabački most, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.04.2016. 06:28h

Radnici „Puteva“ juče su asfaltirali pristupnu saobraćajnicu prema Tabačkom mostu. Ulica od bivšeg Doma vojske, odnosno od Ulice V proleterske brigade i prilazi Tabačkom mostu su već asfaltirana, a juče je asfaltiran i dio mosta.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je krajem prošle godine Tabačkom mostu dodijelila status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja, dok je u novembru 2015. Uprava završila Konzervatorski projekat.

“Projektom je predviđena izrada kaldrme na mostu postavljanjem kamenih kocki od granita u postojećem gabaritu mosta, koja će zamijeniti postojeći asfalt“, ranije je saopšteno iz Agencije za izgradnju i razvoj.

Prema rješenju o utvrđivanju statusa mosta predloženo je i da se „zaštićena okolina prostire ka sjeveru oko 50 metara, ka istoku oko 20 metara, ka zapadu oko 22 metara i ka jugu do uličnog niza kuća.

Tim rješenjem je utvrđeno da Tabački most posjeduje istorijsku, etnografsku, arhitektonsku, tehničku i građevinsku osobenost, kao i istorijski, umjetnički, naučni, arhitektonski, tehnički, socijalno-ekonomski ambijentalni, vaspitno-obrazovni značaj.

Zbog radova na rekonstrukciji starog mosta na Ribnici, koji su započeli u oktobru 2014. godine, reagovali su građani, a zaustavljanje radova tražili su iz udruženja Forum Bošnjaka Crne Gore i Šeher, predstavnici Almanaha, reis Islamske zajednice i Pozitivna Crna Gora.

Nakon burnih reakcija, Uprava za zaštitu kulturnih dobara je u novembru zabranila radove na mostu, koji je trebalo da bude proširen sa pet na devet metara. Most je tada stavljen pod prethodnu zaštitu, koja je trajala do oktobra prošle godine.

Iz Agencije je ranije saopšteno i da se radovi na Tabačkom mostu i prilaznim saobraćajnicama izvode po osnovu zaključenih ugovora o komunalnom opremanju. Glavni grad je programom uređenja prostora za 2016. godinu, planirao 300.000 eura za rekonstrukciju Tabačkog mosta.

Firma “Neksan” koja je pored Tabačkog mosta izgradila zgradu 2014. godine tražila je odštetu od Glavnog grada od 1.000.000 eura , jer je opremanje komunalnog zemljišta kasnilo godinu dana.

Bonus video: