Numanović: Žrtve trgovine ljudima nijesu same

Kako se navodi, osobama koje su u stanju potrebe da borave u Skloništu omogućena je kompletna podrška u zaštiti njihovog integriteta
56 pregleda 5 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.04.2016. 14:02h

Korisnici Skloništa za žrtve trgovine ljudima nijesu sami i štite ih institucije, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović.

„Osobe koje su u stanju potrebe da budu korisnici/e Skloništa imaju punu zaštitu od strane institucija, i što je najvažnije nikada nijesu same“, poručio je Numanović, koji je danas posjetio Vladino Sklonište za žrtve trgovine ljudima.

On se, kako je saopšteno iz Ministarstva, upoznao detaljnije sa radom Skloništai aktivnostima koje sprovode institucije Sistema u zaštiti i sprječavanju trgovine ljudima.

„Ljudska prava nam svima po rođenju jednako pripadaju i niko nema prava da nam ih direktno ili indirektno ugrožava ni na jedan način“, saopštio je Numanović.

Kako se navodi, osobama koje su u stanju potrebe da borave u Skloništu omogućena je kompletna podrška u zaštiti njihovog integriteta.

„Kroz multidisciplinaran pristup socijalnih, zdravstvenih radnika/ca, policijskih službenika/ca sa kojima su predstavnice nevladine organizacije Ženski crnogorski lobi u stalnoj koordinaciji, a prvenstveno zaposlenih u Kancelariji za borbu protiv trgoovine ljudima, te 24-časnovnu dostupnost sos linije za antitrafiking dežurstva i rad na terenu“, dodaje se u saopštenju.

Kao Vladino Sklonište, ono funkcioniše od 2004. godine i u dvanaestogodišnjem periodu kroz Sklonište je prošlo oko 200 osoba sa svih kontinenata, s izuzetkom Australije.

„Kroz zakonodavni i institucionalni okvir, te konstruktiivni odnos sa nevladinim sektorom, država Crna Gora pokazuje punu posvećenost u suzbijanju i sprječavanju izrazito negativne pojave trgovine ljudima, kao jednog od najdrastičnijih oblika grubog kršenja ljudskih prava i sloboda“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo će, kako su rekli, nastaviti da sprovodi politiku poštovanja osnovnih ljudskih prava i Sistema vrijednosti i zaštite ljudskoh integriteta svakog pojednca.

Bonus video: