Počelo rušenje u Krašićima: Vilu gradili bez dozvole, ali platili komunalije

Na zgradi su završeni tek grubi građevinski radovi i dan prije pojave isnpektora sa bagerom i kobrama, Milovanovići su na svom objektu počeli postavljanje stolarije
280 pregleda 25 komentar(a)
Krašići, rušenje, Foto: Siniša Luković
Krašići, rušenje, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.04.2016. 14:02h

Građevinska inspekcija započela je u Krašićima kod Tivta rušenje bespravno podignute turističke vile čiji je investitor Zoran Milovanović koji živi i radi u Njemačkoj. Zgrada površine 340 kvadrata podignuta je na placu na „pjeni od mora“, za koga Milovanovićeva majka Vera koja je bila na licu mjesta, tvrdi da ima površinu od 211 kvadratam, dok su iz inspekcije nezvanično kazali da plac ima tek oko 170 kvadrata i da se na njemu ne može praviti ni izbliza tako veliki objekat.

Na zgradi su završeni tek grubi građevinski radovi i dan prije pojave isnpektora sa bagerom i kobrama, Milovanovići su na svom objektu počeli postavljanje stolarije.

Vera Milovanović koja se veoma žučno prepirala sa inspekcijom i radnicima koji su krenuli da izvršavaju pravosnažni nalog za rušenje, kazala je da njena porodica nije radila „ništa nezakonito“ i da su za svoj objekat svojevremeno dobili urbanističko-tehničke uslove i čak Opštini Tivat platili 41.900 eura na ime uredno obračunatih komunalija.

Građevinsku dozvolu za novi objekat međutim, do danas nisu dobili, a do sada su u njega investirali oko 200 hiljada eura novca zarađenog tokom nekoliko decenija boravka i rada u Njemačkoj.

„Obraćala sam se i Ministarstvu održivog razvoja i turizma kojima sam predala sve papire i oni su se zaprepastili kada su vidjeli što su napravili odgovorni u Opštini Tivat. Nećete mi vi ništa ovdje rušiti jer ću ja dobiti dozvolu“, kazala je Milovanović kojoj je kasnije pozlilo pa je intervenisala i Hitna pomoć.

Milovanović je „Vijestima“ kazala da je o svemu obavijestila i ambasadu Njemačke čiji je državljanin, traeći njihovu zaštitu. Inspektori su odbacili njene tvrdnje da je kuća legalno građena, prokomentarisavši da je objekat uporno građen na divlje uprkos obavještenjima o zabrani izvođenja radova koje je Građevinska inspekcija na njega stavljala u proteklom periodu. Ipak, inspektori i radnici koji su bili angažovani na rušenju, nešto kasnije su se bez objašnjenja povukli iz Krašića neobavljenog posla.

Sekretarka za urbanizam Opštine Tivat Tatjana Jelić rekla je novinarima da je zahtjev Zorana Milovanovića za dobijanje građevinske dozvole za objekat u Krašićima pravosnažno odbijen. Istakla da je pred Upravnim sudom tim povodom vođen spor, jer je Milovanović tužio Opštinu, ali je njegova tužba odbijena 2011. godine.

“Opština Tivat je po ponovnom postupku koji je vođen po zahtjevu Milovanovića 17.marta 2014. godine donijela zaključak kojim je odbacila njegov zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju objekta na parceli UP 14 zona 17, katastarske parcele 178 KO Krašići”, kazala je Jelić.

U zaljučku koji prati tu odluku stoji da uprkos tome što je Milovanoviću Opština izdala urbanističko tehničke uslove u septembru 2012. „ne postoji mogućnost ukrupnjavanja urbanističke parcele zbog čega postoji sistemska greška u planu”.

„Sve je urađeno u skladu sa važećim zakonskim rješenjima, a dokumenti vezani za ovaj predmet objavljeni su na uvid javnosti na sajtu Opštine Tivat”, kazala je Jelić.

Direktor opštinske Direkcije za investicije i razvoj Peđa Obradović potvrdio je “Vijestima” da je od Milovanovića, nakon definitivne konstatacije da ne mogu dobiti građevinsku dozvolu, traženo da Sekretarijatu za finansije dostave potrebne podatke kako bi im novac uplaćen na ime komunalija, bio vraćen.

“Oni to ni nakon višestrukih naših ponovljenih molbi nisu uradili”, kazao je Obradović.

Bonus video: