Jačati svijest mladih o očuvanju životne sredine

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), Aleksandar Pejović kazao je da akcija čišćenja predstavlja konkretan doprinos na putu Crne Gore ka EU, kada je u pitanju zaštita životne sredine
82 pregleda 0 komentar(a)
čišćenje OŠ Božidar Vuković Podgoričanin, Foto: MVPEI
čišćenje OŠ Božidar Vuković Podgoričanin, Foto: MVPEI
Ažurirano: 13.04.2016. 11:21h

U Crnoj Gori se mora povećati svijest građana o lošim aspektima odlaganja otpada na mjesta koja nijesu predviđena za to, rekla je Koordinatorka projekta u Grin Houmu, Ksenija Medenica.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Grin Houm, preduzeće Čistoća i učenici škole "Božidar Vuković Podgoričanin" organizovali su danas ekološku akciju čišćenja prostora između ograde te osnovne škole i reciklažnog dvorišta na Koniku.

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), Aleksandar Pejović kazao je da akcija čišćenja predstavlja konkretan doprinos na putu Crne Gore ka EU, kada je u pitanju zaštita životne sredine.

"To nijesu samo papiri, startegije i akcioni planovi nego i konretan doprinos koji možmo dati", rekao je Pejović.

Kako je naveo, evropski tim iz MVPEI pomaže u čišćenju polja i podizanju svijesti mladih o značaju životne sredine.

"Želimo da pokažemo da, konkretnim primjerima, svi možemo doprinijeti da imamo čistiju i bolju sredinu oko sebe“, dodao je Pejović.

Medenica je kazala da se akcijom šalje poruka o lošim aspektima odlaganja otpada na mjestima koja nijesu predivđena za to.

Ona je rekla da ta NVO želi postaći mlade na razmišljanje o odgovornom odnosu prema životnoj sredini.

"Očekujemo da će učenici ove škole i svi koji su se pridružili akciji početi da ramišljanju o negativnim uticajima na životnu sredinu, usvojiti zdrave navike i početi da ih primjenjujmu u budućnosti, kako pored školskog dvorišta ne bi imali veće količine otpada“, navela je Medenica.

Ona je ukazala da u Podgorici postoje tri reciklažna dvorišta a četvrto je u izgradnji, na primorju jedno, a na deponijama jedan reciklažni centar.

U Crnoj Gori, kako je dodala, postoji oko 350 nelegalnih odlagališta otpada i jasno je da se mora povećati svijest građana.

Ona je apelovala na nadležne organe da počnu primjenjivati kaznenu politiku jer su, kako je podsjetila, Zakonom o upravljanju otpadom predviđene kazne za fizička i pravna lica.

"Osim edukativnih radionica, akcija čišćenja i kampanja o podizanju svijesti građana, kaznena politika bi doprinijela boljim i konkretnim rezultati“, smatra Medenica.

Ona je najavila da će slična akcija biti oragnizovana na teritoriji nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Direktorica škole, Ljubinka Nedić kazala je da su učenici inicijatori akcije čišćenja Ćemovskog polja, a da su Grin Houm, MVPEI i Čistoća prihvatili tu inicijativu.

"Mi na ovaj način pokušavamo da našim učenicima skrenemo pažnju na ekologiju, zdrave stilove života i značaj očuvanja životne sredine“, navela je Nedić.

Bonus video: