UMHCG: Obezbijediti uslove za dostojanstveno glasanje u Tivtu za osobe sa invaliditetom

Iz UMHCG su rekli i da Televizija Crne Gore, prilikom prvog sučeljavanja izbornih lista i kandidata za lokalne izbore u Tivtu, nije obezbijedila prevod emisije na znakovni jezik
62 pregleda 1 komentar(a)
osobe s invaliditetom, Foto: Shutterstock
osobe s invaliditetom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.04.2016. 16:12h

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) pozvalo je Opštinsku izbornu komisiju u Tivtu da obezbijedi osnovne uslove da osobe sa invaliditetom nesmetano i dostojanstveno glasaju na izborima.

„Zakon o izboru odbornika i poslanika definiše glasanje uz pomoć šablona za glasački listić za osobe djelimičnog ili potpunog oštećenja vida, te da svako biračko mjesto mora imati dovoljan broj šablona za glasanje, kao i dužnost opštinske izborne komisije da olakša pristup biračkom mjestu licima s invaliditetom“, navode iz UMHCG.

To, kako su rekli, podrazumijeva preduzimanje mjera i radnji u cilju prilagođavanja biračkih mjesta koja već nijesu pristupačna u skladu s obavezama iz Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.

Iz UMHCG su rekli da na biračkim mjestima gdje postoji par prepreka, poput jedne ili više stepenica za sam prilaz biračkom mjestu, na inicijativu Opštinske izborne komisije se mogu obezbijediti montažne platforme u cilju prevazilaženja prepreka do dugoročnijh, sistemskih rješenja od strane javnih ustanova i vlasnika objekata u kojima se održavaju izbori.

„UMHCG poziva Opštinsku izbornu komisiju u Tivtu da obezbijedi osnovne uslove za nesmetano i dostojanstveno učestvovanje u vršenju biračkog prava od strane osoba s invaliditetom u skladu sa zakonom i obavezama koje isti propisuje za opštinske izborne komisije“, kaže se u saopštenju.

Iz UMHCG su rekli i da Televizija Crne Gore, prilikom prvog sučeljavanja izbornih lista i kandidata za lokalne izbore u Tivtu, nije obezbijedila prevod emisije na znakovni jezik.

„Iako joj je to obaveza po Zakonu o izboru odbornika i poslanika. U tom smislu pozivamo javni servis da ovaj ozbiljan propust ispravi u prvoj narednoj emisiji“, dodaje se u saopštenju.

Iz UMHCG su, kako su rekli, sa žaljenjem konstatovali da nijedan politički subjekt nije svoju kampanju učinio dostupnom većem broju osoba s invaliditetom. „Pa tako osobe s oštećenjem vida i sluha ostaju uskraćene za prave i potpune informacije, često u nemogućnosti ili umanjenih mogućnosti da se odluče za najboljeg kandidata/grupaciju koja će ih predstavljati nakon izbora“.

„U tom smislu još uvijek je nemoguće govoriti o zadovoljavajućem nivou povjerenja u izborni sistem kad sam izborni proces ni dalje nije pristupačan i dostupan osobama s invaliditetom“, poručeno je iz UMHCG.

Bonus video: