Velika promjena na bolje: Ovo će vam se sigurno svidjeti

Među mnogobrojnim projektima koji su realizovani, izdvajaju se projekti sanacije, rekonstrukcije i modernizacije putne mreže i javnih površina, valorizacija prirodnih potencijala i bogate kulturno-istorijske baštine
7322 pregleda 0 komentar(a)
Izgrađen kolektor, Foto: Opština Herceg Novi
Izgrađen kolektor, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 28.12.2018. 08:20h

Na kraju kalendarske, odnosno budžetske godine treba podvući crtu, analizirati urađeno i sumirati rezultate. U Opštini Herceg Novi, kako prvi nagovještaji govore, imaće šta da sumiraju, jer se ova godina, u kojoj se radilo po mjeri građana, završava veoma uspješno. Godinu na izmaku, u gradu pod Orjenom, obilježila je realizacija velikog broja projekata. Među mnogobrojnim projektima koji su realizovani, izdvajaju se projekti sanacije, rekonstrukcije i modernizacije putne mreže i javnih površina, valorizacija prirodnih potencijala i bogate kulturno-istorijske baštine.

UREĐENI PUTEVI NA VIŠE OD 30 DIONICA

Opština je postavila jasan zadatak - uređeni i asfaltirani putevi za sve Novljane, kako bi svi imali sređene prilaze svojim domovima. O tome najbolje svjedoči podatak da je za godinu dana uređeno preko 13,5 kilometara lokalnih puteva, na više od trideset dionica, za šta je izdvojeno oko 500.000 eura.. U saradnji Opštine sa mjesnim zajednicama, građanima i lokalnim privrednicima u proteklom periodu asfaltirane su ulice i putevi na cjelokupnoj teritoriji opštine: na Savini, Toploj, Gomili, Sušćepanu, Podima, Kamenom, Mokrinama, Kruševicama, u Igalu, Ratiševini, Mojdežu, Prijevoru, Sutorini, Meljinama, Zelenici, Baošićima, Bijeloj. Probijeni su novi putevi do Rujeva i Obalice u Zelenici, i između Gornjih i Donjih Sasovića, čime se vraća život selima u zaleđu.

SEZONA PRODUŽENA, GOSTIJU VIŠE, OTVARAJU SE NOVI HOTELI

Opština Herceg Novi spremno je dočekala turističku sezonu, koja je bila više nego uspješna. U predsezoni u gradu je boravilo čak 35% više turista nego prethodne godine, a isti trend je nastavljen i u podsezoni kada je zabilježeno oko 30% više gostiju nego lani. Broj onih koji su uplovili na Škver je do 1. septembra premašio 1800, a zabilježeno je povećanje prihoda od preko 25% u odnosu na prošlu, što ovu sezonu čini rekordnom. Najviše je bilo gostiju iz Rusije, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Italije, Turske i Njemačke.

U posljednjih 12 mjeseci otvorena su čak tri nova hotela na teritoriji hercegnovske opštine: prvi hotel sa pet zvjezdica „Lazure“ u Meljinama, „Iberostar“ u Njivicama sa četiri zvjezdice, kao i hotel „Play“. Od posebnog značaja je hotel ,,Play",čijim otvaranjem ne samo što je Sportski centar Igalo doživio preporod, već je hercegnovska opština postala jedina lokalna uprava u Crnoj Gori koja posjeduje hotel. Sa radom hotela opština je doprinijela i otvaranju novih radnih mjesta.

PREKO 6.000 POSJETILACA ZA 50 DANA

U podnožju Orjena, na površini od 7.000 m² u bukovoj šumi, na 1100 m nadmorske visine, na Vrbanju, izgrađen je avanturistički park, prvi svoje vrste u Herceg Novom, ali i u Boki. Već i prije samog otvaranja bilo je jasno da će ovaj projekat umnogome doprinijeti turističkoj ponudi Grada sunca i mimoze, a posebno njegovog zaleđa. Za pedeset dana od otvaranja Avanturističkog parka na Vrbanju, staze je uspješno prešlo 1.920 osoba, dok je ukupno oko 6.000 onih koji su ga posjetili i uživali u prirodi. a posjetioci su bili iz cijele Boke Kotorske, Podgorice, Bara, Nikšića, Trebinja, Dubrovnika i Bileće. Investicija vrijedna 305.000 eura realizuje se iz prekograničnog projekta „Adriatik kanjoning“, čiji je nosilac Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

NAPLATA ZA 90% VIŠA U ODNOSU NA PROŠLU GODINU

Hercegnovsko preduzeće ,,Čistoća" riješilo je višegodišnje ekonomske, tehničke i organizacione probleme što je dovelo do vidljivih rezultata kada je u pitanju čistoća grada. Unapređene su aktivnosti na održavanju čistoće, odvozu otpada, a vozni park je obnovljen sa sedam vozila. Povećali su naplatu potraživanja od građana za 70%, čime su prihodi, u odnosu na prošlu godinu, uvećani u iznosu od 310.757 eura. Od početka godine do decembra, samo po osnovu naplate potraživanja, ,,Čistoća" je prihodovala oko 900.000 eura, što je nazapamćeni učinak u proteklih 20 godina.

PODRŠKA DJECI, MLADIMA I OBRAZOVANJU

Opština Herceg Novi još jednom je pokazala šta znači vođenje društveno-odgovorne politike. Lokalna uprava je ove godine obezbijedila poklone za bebe - za svako novorođenče novčanu naknadu od 100 eura, a za svako četvrto dijete 400 eura. Takođe, lokalna uprava je i ove godine obezbijedila besplatne udžbenike za 1.054 đaka prva tri razreda osnovnih škola „Milan Vuković“, „Ilija Kišić“, „Dašo Pavičić“, i „Orjenski bataljon“. Za besplatne komplete udžbenika iz Budžeta Opštine izdvojeno je 51.000 eura.

Govoreći o školovanju i pomoći koju Opština pruža đacima i njihovim roditeljima, treba istaći da je lokalna uprava, pored udžbenika, omogućila i besplatan prevoz tokom cijele školske godine svim đacima iz novskih sela i prigradskih naselja, onima čije su porodice u teškoj materijalnoj situaciji i štićenicima Dječijeg doma „Mladost“. Osim toga, Opština je obezbijedila i kompletan đački pribor za učenike iz porodica sa lošim materijalnim stanjem.

Usvajanjem Strategije za mlade 2019-2022, Opština Herceg Novi je po prvi put dobila formalni dokument koji će poslužiti kao vodilja pri utvrđivanju ciljeva, mjera i aktivnosti omladinske politike na opštinskom nivou radi ostvarivanja interesa mladih. Novost je i da su studentske stipendije omogućene ne samo za studente u Crnoj Gori i Srbiji već i u drugim zemljama. Na ovaj način dato je pravo učešća većem broju mladih ljudi iz Herceg Novog.

Urađeni projekti, ali i pokrenute inicijative, uz stabilnost lokalne vlasti, najavljuju da je pred građanima Herceg Novog još jedna dinamična i uspješna godina, u kojoj će se nesebično raditi na razvoju grada, kako bi Novljani u svom gradu imali srećnu budućnost sa svojim porodicama.