Stopirali tender za treću sanitarnu kadu

Iz “Deponije” su u zahtjevu naveli da bi se kašnjenjem izgradnje treće sanitarne kade glavni grad i opštine koje su upućene na ovu deponiju suočile sa ogromnim problemom, jer će komunalni otpad morati da se odlaže direktno na tlo.
51 pregleda 0 komentar(a)
deponija, Foto: Arhiva Vijesti
deponija, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.04.2016. 10:02h

Državna komisija za kontrolu javnih nabavki odbila je, kao neosnovan, zahtjev preduzeća “Deponija” da nastavi postupak javne nabavke za izgradnju treće sanitarne kade na deponiji “Livade”.

U rješenju koje je Komisija donijela na sjednici, održanoj 7. aprila, se navodi da je zahtjev neosnovan, jer je Državna komisija usvojila žalbu firme “Gradnja promet”, “tako da ista nema dalje suspenzivno dejstvo u predmetnom postupku javne nabavke, u smislu člana 124 Zakona o javnim nabavkama”.

“Gradnja promet” je, kako se navodi, kao zainteresovano lice, koje je tražilo pojašnjenje tenderske dokumentacije, 24. marta Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki izjavilo žalbu protiv tenderske dokumentacije i pojašnjenja iste, zbog bitne povrede člana 134 Zakona o javnim nabavkama”.

U rješenju se navodi da je “Deponija”, kao naručilac, 29. marta Državnoj komisiji podnijela spise za nastavak postupka javne nabavke u kojem, između ostalog, ističe da bi prekidom postupka zbog izjavljene žalbe “nastupila šteta koja je nesrazmjerna sa vrijednošću javne nabavke”.

“To je ugrožavanje procesa deponovanja otpada na deponiji Livade, jer kapaciteti sanitarne deponije Livade u skladu sa glavnim projektom, dozvoljavaju odlaganje komunalnog otpada do sredine juna 2016. godine, s obzirom da se dnevno na tu deponiju dopremi 180 tona ili 720 metara kubnih otpada sa teritorije Podgorice i opštine Danilovgrad...”, piše u rješenju, koje je potpisao predsjednik državne komisije Tomo Miljić.

Iz “Deponije” su u zahtjevu naveli da bi se kašnjenjem izgradnje treće sanitarne kade glavni grad i opštine koje su upućene na ovu deponiju suočile sa ogromnim problemom, jer će komunalni otpad morati da se odlaže direktno na tlo.

“Uzimajući u obzir dnevnu opremu od 720 metara kubnih ili 21.600 metara kubnih mjesečno, zauzelo bi se tlo prekriveno otpadom, visine dva metra, površine 10.800 kvadrata. S obzirom na evidentno kašnjenje u izgradnji treće sanitarne kade, koje može potrajati i duže od šest mejseci, znači da ta površina može da bude i minimum šest puta veća, čime bi nastupili negativni efekti po životnu sredinu”, navodi se u zahtjevu “Deponije”.

“Deponija” je peti tender za izgradnju treće sanitarne kade raspisala 2. marta.

Biće ugrožena i gradska naselja

Iz preduzeća “Deponija” su naveli da je lokacija deponije Livade vrlo kompleksna i da odlaganje otpada mimo dosadašnjih procedura, može imati vrlo opasne posljedice po osnovu degradacije životne sredine.

U zahtjevu napominju da se sanitarna deponija nalazi u neposrednoj blizini rijeke Cijevne, vodoizvorišta Dinoša i Stari aerodrom, da je blizu Skadarskog jezera i da su u podzemlju ogromni rezervoari pitke vode.

Navode i da su u neposrednoj blizini deponije vinogradi i voćnjaci “Plantaža”, kao i naselja Vrela ribnička, Konik, Stari aerodrom, Omerbožovići i Dinoša.

Bonus video: