Srednjovjekovni spomenik Nikšina ploča biće zaštićen

Kroz postupak zakonske zaštite uradiće se eleborat kojim će biti obuhvaćena i fizička zaštita stećka čime će se spriječiti oštećenja na Nikšinoj ploči, koja je već na jednom kraju oštećena
464 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2016. 08:49h

Uprava za zaštitu kulturnih dobara prihvatila je inicijativu NVO "Zagrad Montenegro" da se kulturno-istorijski srednjovjekovni spomenik, stećak poznat kao Nikšina ploča, koji se nalazi u župskom selu Zagrad, zaštiti.

Pomenuta NVO je u februaru Upravi za zaštitu kulturnih dobara poslala Inicijativu za uspostavljanje zaštite Nikšiće ploče, a stručni tim pomenute ustanove je obišao lokalitet na kome se nalazi stećak star oko 500 godina.

"Na ovaj način stekli su se zakonski uslovi da se kroz dalji postupak aktuelni spomenik valorizuje, zaštiti i dobije zvanično status kulturnog dobra", kazao je Ivan Đurović, direktor "Zagrad Montenegro".

On je podsjetio da Nikšina ploča nije evidentirana u dokumentaciji Ministarstva kulture iz 2010. godine, kada je urađen popis nekropola na prostoru Crne Gore.

"Prema narodnom predanju i dostupnoj literaturi stećak se vezuje za Nikšu, osnivača plemena Nikšići po kome grad pod Trebjesom nosi ime. Pomenuti spomenik i kult ličnosti Nikše je utemeljen u kulturno-istorijsko biće većine stanovnika Župe nikšićke, kao i Moračana, Rovčana i dijela Nikišićana (Trebješana)", istakao je Đurović.

Kroz postupak zakonske zaštite uradiće se eleborat kojim će biti obuhvaćena i fizička zaštita stećka čime će se spriječiti oštećenja na Nikšinoj ploči, koja je već na jednom kraju oštećena.

Galerija

Bonus video: