Uvođenje modernih informatičnih tehnologija

Lideri projekta su, kako se navodi, na skupu ocijenili da je Ministarstvo zdravlja Crne Gore, u okviru tog projekta, nabavilo medicinsku opremu za zdravstvene ustanove i set zdravstvenih usluga za pružanje prve pomoći
77 pregleda 1 komentar(a)
Stetoskop, doktori, ljekari, Foto: Shutterstock
Stetoskop, doktori, ljekari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.04.2016. 17:39h

Predstavnici crnogorskog Ministarstva zdravlja, kao jedan od 15 partnera u IPA projektu Adriatic model održive mobilnosti u oblasti zdravstvene zaštite, koji finansira Evropska komisija, učestvovali su na međunarodnom stručnom skupu, u Sarajevu.

Skup, koji je organizovalo Federalno Ministarstvo zdravlja, pod nazivom „Izazovi i mogućnosti uvođenja informacijskih tehnologija u području zdravstva“, okupio je oko 130 učesnika iz Italije, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i iz zdravstvenih ustanova sa područja Federacije BiH.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da je cilj projekta da se, korišćenjem modernih informatičkih tehnologija, osigura mobilnost pacijenata, ljekarskog kadra i usluga.

„Projekat će doprinijeti povećanoj efikasnosti i dostupnosti pojedinih servisa, ažuriranju medicinskih podataka, kao i edukaciji zaposlenog osoblja, standardizaciji procesa i mogućnosti implementacije primjera dobre prakse“, kaže se u saopštenju.

Lideri projekta su, kako se navodi, na skupu ocijenili da je Ministarstvo zdravlja Crne Gore, u okviru tog projekta, nabavilo medicinsku opremu za zdravstvene ustanove i set zdravstvenih usluga za pružanje prve pomoći.

Dodaje se da je završeno anketiranje 27 zdravstvenih i institucija zdravstvene njege na teritoriji Crne Gore, radi dobijanja opštih informacija o uslugama koje pružaju.

Iz Ministarstva je saopšteno da će partneri u narednom periodu opremiti institucije koje prihvataju pacijente ili obavljaju njihov transport - hitnu pomoć, aerodrome, luke, i raditi na programu akreditacije zdravstvenih ustanova, stvaranju komunikacionog softvera između zemalja i pripremi završnog izvještaja o sprovedenom istraživanju u zdravstvenim institucijama Jadransko-jonske regije.

„Benefiti koji će biti dobijeni realizacijom projekta su bolja informisanost o vrsti i broju usluga, pružaocima zdravstvene zaštite u svakoj od zemalja učesnica i bolja informisanost o kadrovima, specijalizacijama i standardima pružanja usluga“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: