Znaće se red oko bedema Starog grada u Budvi

Mora se izbjeći improvizacija kod postavljanja privremenih objekata i da se kulturno dobro kroz kvalitetne intervencije integriše u razvojne procese...
0 komentar(a)
Stari grad, Foto: Vuk Lajović
Stari grad, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.04.2016. 16:20h

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara poručili su budvanskim vlastima da će morati dobro da se potrude i zaštite Stari grad, ukoliko žele da i ove godine oko i unutar bedema tog zdanja funkcionišu ugostiteljske terase i šankovi.

Oni su tamošnjem Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine dostavili Mišljenje sa smjernicama za korekciju Nacrta plana postavljanja privremenih objekata na teritoriji opštine Budva za period 2016-2018.

Direktorka Uprave Anastazija Miranović objasnila je da je suština da se poštuju principi zaštite Starog grada.

“Da se izbjegne improvizacija kod postavljanja privremenih objekata i da se ovo kulturno dobro kroz kvalitetne i promišljene intervencije u prostoru na najbolji način integriše u razvojne procese, tim prije što Budva slovi za metropolu crnogorskog turizma. To je nesumnjivo i interes Opštine Budva, sa kojom Uprava za zaštitu kulturnih dobara ima dobru saradnju”, kazala je Miranović za “Vijesti”.

Opština Budva je uoči Nove godine povukla sa skupštinskog zasjedanja Nacrt plana o privremenim objektima nakon što nije dobila saglasnost Uprave, pa su važenje starog plana produžili do 1. aprila.

“U pitanju je izuzetno važna problematika... Plan predstavlja vrlo zahtjevan i delikatan posao, koji pored poznavanja opštih principa zaštite podrazumijeva i integraciju kulturnog dobra u razvojne procese. Stoga je Uprava ponaosob razmatrala sve lokacije date ovim planskim dokumentom, u cilju adekvatne valorizacije Starog grada i očuvanja njegovih sveukupnih vrijednosti. Što se tiče zamjerki, evidentan je izostanak jednog usmjerenog procesa, tako da se može uočiti da svaki privremeni objekat sam po sebi predstavlja nezavisno, pa i netipično rješenje, tako da se može steći utisak improvizacije”, istakla je Miranović.

Dodala je da je Uprava u Mišljenju, između ostalog, navela da plan postavljanja privremenih objekata na teritoriji opštine Budva za period 2016-2018. za svaku lokaciju treba da predvidi više parametara.

“Plan treba da predvidi od same namjene prostora i analize potencijala svake pojedinačne lokacije, zatim poštovanja načela transformacije prostora, što znači da omogući eventualnu dnevnu promjenu funkcije, kao i primjenu materijala, odnosno da montažni objekti budu lako prenosivi. Takođe, smatrali smo da je potrebno da obezbijedi sprovođenje oročenog trajanja ovih objekata, što znači da se nakon isteka perioda trajanja plana, odnosno utvrđivanja namjene prostora, oni mogu lako ukloniti i prostor vratiti u prvobitno stanje“, kazala je Miranović.

Povučenim Planom unutar i ispred starogradskih zidina, predviđeno je bilo postavljanje 36 ugostiteljskih terasa, od kojih polovina unutar Staroga grada.

Plan je definisao i da se uz zidine postavi, između ostalih, i šest otvorenih šankova.

U Starom gradu je oko 11.000 kvadrata pod stolovima i stolicama

Iz Mjesne zajednice Stari grad još ranije pozvali su gradske vlasti da prilikom izrade Plana privremenih lokacija, ne ponove dosadašnje greške kojima je degradiran taj spomenik kulture.

“U Starom gradu i oko zidina je 40 kafana sa oko 11.000 kvadrata pod stolovima i stolicama. Svi oni rade samo noću, a po danu i po noći pješaci se nemaju kuda kretati. Po važećem Urbanističkom projektu Starog grada, ima samo sedam kafana, taverni i sl. Gotovo nijedan restoran i kafana nemaju separatore masti, ventilacione kanale iz kuhinja, prostor za organski otpad, toaletne prostorije i WC, niti zadovoljavaju ugostiteljske standarde. Kanalizacija sve slabije funkcioniše, pa se u sezoni osjećaju permanentni neprijatni mirisi, zbog prikopčavanja na kišnu kanalizaciju i uopšte nefunkcionisanja kanalizacije”, naveli su u otvorenom pismu predstavnici te mjesne zajednice.

Zahtijevali su da se ugostiteljstvo u i oko Starog grada smanji za 50 odsto, a istovremeno da se uradi Pravilnik o ponašanju na restoranskoj terasi i kafiću koji su u zakupu na javnoj gradskoj površini.

Bonus video: