“Eno braća kolo u'vatila” drugi put u Kolašinu

Sljedeće godine festival ce biti, isključivo, u bojama autentičnog crnogorskog folkora, čime organizatori potenciraju "odbranu našeg nasleđa od globalnih modernih uticaja”
102 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2016. 12:18h

Manifestacija “Eno braća kolo u'vatila”, po drugi put je uspješno održana u Kolašinu, a izveden je program koncipiran na predstavljanju različitih regija i davanju šanse najmlađim članovima kulturno-umjetničkih društava da iskažu svoje vještine.

Prvi put je nastupio mlađi dječji ansambl kolašinskog KUD-a "Mijat Maković" a sugrađanima su se predstavili “Igrama iz Užicke Crne Gore”, koji je pripremila Danica Šćepanović, rukovodilac škole plesa. Publika je premijerno vidjela "Igre iz Zete" u izvođenju FA "Slobodan Aligrudić" iz Golubovaca, prema istraživanju braće Sefana i Simona Popović, koji su i osnivači ansambla.

Premijerno, najmlađi članovi kolašinskog KUD-a izveli su i “Igre iz Crne trave”, sa motivima odlaska u pečalbu- autorsko djelo Davora Sedlarevića. Kotorski ansambl se predstavio koreografijama koje je za dječje izvođenje na izuzetan način prilagodio prof. Predrag Šušić. Kotorani su, inače, već odomaćeni u Kolašinu, što je publika znala da nagradi aplauzima.

Na osnovu iskustva sa prošlogodišnjeg festivala, organizatori su željeli da program prilagode svim ukusima i mogućnostima, pa se nije stalo samo na igrama iz Crne Gore, iako je to prioritet KUD-a "Mijat Maskovic". Tako je, u autorskim koreografskim djelima, prikazana plesna praksa Srba iz okoline Bujanovca i Vlaha iz Šarbanovca, a autor tog dijela programa je Sedlarević.

Da su dorasli i zahtjevnim scenskim djelima dokazali su i Kotorani, izvodeći koreografije Dese Đorđević - "Ponisavlje", Dragomira Vukovića "Vesele šopske igre" i Predraga Sušića "Splet igara iz centralne i zapadne Srbije". Gosti iz Golubovaca su donijeli i duh primorja, kroz spičanske igre, koje je pripremio Stefan Popović.

Sljedeće godine festival ce biti, isključivo, u bojama autentičnog crnogorskog folkora, čime organizatori potenciraju "odbranu našeg nasleđa od globalnih modernih uticaja”, koji, kako kažu, “devastiraju ionako ugrožene originalne nacionalne vidove pjevanja i plesa”.

Pretpostavlja se da će to biti najveći skup, na kojem je prikazano autentično nacionalno plesno-muzičko nasleđe, do sada. Izvođači će biti , kako javaljuju, “poslednji nosioci tradicije”.

Prema riječima Branislava Jeknića, direktora Centra za kulturu, nastojaće da što više prikažu nacionalni karakter, kroz folklorno stvaralaštvo, a “bez uticaja savremenih sredstava obrade koja ne prikazuju crnogorsku naslijeđenu tradiciju”.

Galerija

Bonus video: