SDP: Sindikat brani čast i dotojanstvo ljekara

Iz te partije podsjećaju da su doktori najobrazovaniji i najcjenjeniji građani u svim društvima a pogotovo u onim koja žele da postanu demokratska
4 komentar(a)
Stetoskop, doktori, ljekari, Foto: Shutterstock
Stetoskop, doktori, ljekari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.04.2016. 10:30h

Sindikat doktora medicine brani čast i dostojanstvo profesije, ocijenila je Socijaldemokratska partija (SDP) i pozvala nadležne da što prije udovolje njihovim zahtjevima.

„Budite istrajni i dokažite ministru i premijeru (samo oni to izgleda ne shvataju) da ne zavisite Vi od države, već obrnuto, budućnost svake države zavisi od zdravlja njenih građana“, kaže se u saopštenju Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a

Oni su apelovali da se što hitnije udovolji realnim i opravdanim zahtjevima doktora, jer će tako posljedice, kako po zdravlje građana tako i po cjelokupno drustvo, biti podnošljivije.

Ljekarska profesija kao vrlo suptilna i osjetljiva je, kako se navodi, nekada opravdano, ali vrlo često i apsolutno neopravdano bila meta mnogima. „Motivi napada na ljekare i njihovu profesiju su različiti“.

„Kada ih prozivaju oni koji su skrhani bolom, kao društvo, ali i kao pojedinci za to moramo imati razumijevanja bez obzira da li su kritike opravdane ili ne. Ali kada doktore kao nosioce zdravstvenog sistema, prozivaju i klevetaju najodgovorniji u tom istom sistemu, to možemo jedino nazvati licemjerjem“, kaže se u saopštenju.

Prema ocjeni te partije, takav je slučaj u Crnoj Gori - premijer i ministar zdravlja su najglasniji kada treba „osuti“ po doktorima.

SDP pita da li su doktori krivi što imamo najgore organizovan zdravstveni sistem u Evropi, što se u crnogorsko zdravstvo ulaže najmanje novca po glavi stanovnika u Evropi, što ih u Crnoj Gori ima najmanje u Evropi (dva doktora na hiljadu stanovnika).

„Da li su doktori krivi što u apotekama nema ljekova, što se u nekim ustanovama i odjeljenjima i danas radi u „ratnim“ uslovima, što su neuslovni sanitarni čvorovi, što bolnice nemaju dovoljno sanitetskih vozila za transport najtežih bolesnika, što rade za ponižavajuče plate“, navodi se u saopštenju.

Iz te partije podsjećaju da su doktori najobrazovaniji i najcjenjeniji građani u svim društvima a pogotovo u onim koja žele da postanu demokratska.

„To je „krem“ i elita svakog civilizovanog društva. Oni su ne samo zahvaljujući svojim peticama, već suštinske „lučonoše“ sveukupnog društvenog napretka. Njihova upornost i marljivost tokom studiranja za rezultat imaju Diplomu doktora medicine koju niko ne može i ne želi kupiti“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: