Mještani Krtola 40 minuta blokirali saobraćaj na Jadranskoj magistrali

Automobile su parkirali usred kružnog toka, a onda su organizovano u grupama, prelazili cestu na pješačkim prelazima kod raskrsnice
161 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2016. 18:10h

Četvrdesetak minuta trajao je opšti prekid saobraćaja na Jadranskoj magistrali između Tivta, Kotora i Budve zbog blokade kotorske raskrsnice – kružnog toka u blizini tivatskog aerodroma. Riječ je bila o protestu upozorenja mještana Krtola i Krašića koji su na taj način izrazili svoje nezadovoljstvo zbog toga što lokalne i državne vlast ignorišu njihov zahtjev da se obezbijedi nesmetan pristup javnosti plaži Pržno - Plavi horizonti u Krtolima.

Više od 200 građana sa nekoliko desetina automobila blokiralo je jednu od najporometnijih raskrsnica u Crnoj Gori.

Automobile su parkirali usred kružnog toka, a onda su organizovano u grupama, prelazili cestu na pješačkim prelazima kod raskrsnice.

Na terenu su bile prisutne dvije patrole tivatske policije koje nisu preduzimale bilo kakve mjere protiv nezadovoljnih građana, već su ih samo upozorili da ne smiju blokirati saobraćaj i na taj način izražavati svoj revolt.

Iako je nekolicina vozača pokazala vidnu nervozu zbog obustave saobraćaja, a kolone u pravcu sva tri grada dostigle kilometarsku dužinu, sve je proteklo bez incidenata osim u slučaju vozača džipa “folksvagen tuareg” barskih tablica koji je pokušao da prođe kroz blokadu a, kada to nije uspio, automobilom se popeo na uređenu zelenu površinu usred kružnog toka, gdje se okrenuo gazeći cvijeće i posađeno ukrasno rastinje.

Protestu upozorenja mještana Krtola i Krašića prisustvovali su aktivisti NVO “Naša Akcija” , “Građanski savez nesvrstanih” i “Tivatska antikopupcijska akcija”, kao i predstavnici “Bokeškog Foruma” i “Tivatske Akcije” koji su izrazili podršku zahtjevima mještana.

Oko 13 sati okupljani građani su se mirno razišli i uspostavljeno je normalno odvijanje saobraćaja.

Predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević je podsjetio da su Opština Tivat, JP Morsko dobro” i Ministarstvo održivog razvoja i turizma ignorisali njihove zahtjeve da se obezbjedi nesmetan i neograničen pristup plaži Pržna – Plavi horizont koja je glavna turistička atrakcija u Krtolima i izvor egzistencje mještana koji žive baveći se turizmom.

Plažu koja je i zvanično proglašeni zaštićeni spomenik prirode “Morsko doboro” je 2013. dalo u 30-to godišnji zakup kompaniji “Qatari Diar” a ugovorom je definisana mogućnost da ta kompanija zabrani pristup bilo kome isim gostima svog budućeg turističkog resorta u Pržnoj “na minimum 70 odsto površine plaže”.

Mještani su tražili ukidanje tog ugovora kao neustavnog i nezakonitog i neograničen pristup svima na cijelu površinu jedne od, po njima, najljepših plaža na primorju, a što zvaničnici Opštine Tivat, “Morskog dobra” i Vlade nisu podržali ističući da “moraju štititi i interese velikog investitora”.

“Danas ste imali priliku da vidite kako izgleda zbor građana MZ Krtoli na otvorenom – na kružnom roku koji je krtoljska teritorija. Ko zna gdje će i kada biti sledeći zbor građana u prirodi – može to biti na Plavom horizontu, može opet ovdje, može ispred zgrade Opštine Tivat… Vidjećemo što će niti jer se nadležni ne odazivaju na brojne naše vapaje da ovaj problem riješimo na normalan, sistemski i zakonski način, dogovorom. Ignoracija koju lokalne i državne vlasti pokazuju prema građanima Krtola navodi nas da se zapitamo u čijem interesu oni rade – nas građana koji plaćamo porez i poslodavci smo tih vlasti, ili “strateških stranih investitora”. Mi ne želimo da budemo “Njeguši na moru”, da imamo more ali da ga samo gledamo jer mu ne možemo prići i od toga imati egzistenciju naših porodica”, istakao je Ivan Starčević, dodajući da ako institucije sistema neće da rade svoj posao “narod mora pribjeći institucuji samopomoći jer ove maćehe iz Opštine Tivat i Vlade nam očito ne žele pomoći”.

Istakao je da problem ograničavanja pristupa moru ne pogađa samo Krtoljane već i sve druge građane Crne Gore pa su im podršku već uputili ulcinjski “Mogul”, “Naše ognjište” iz Buljarice, “Jaz-Mrčevo polje” iz Budve, “Matica Boke” i niz drugih NVO.

Nakon okončane blokade raskrsnice, Krtoljani su u koloni sa više desetina vozila uz sviranje sirena, napravili i krug po Tivtu.

Opština Tivat: Nećemo uraditi ništa što nije u interesu Krtola

Iz kabineta predsjednika Opštine Tivat Ivana Novosela je saopšteno da "lokalna uprava neće uraditi ništa što nije u interesu Krtola i njenih stanovnika".

"Plaža će biti slobodna i dostupna u cjelosti za svakoga sve do završetka i puštanja planiranog hotela u rad, dakle do 2018. godine. Takođe, nakon realizovane investicije, kako to Zakon definiše, dio plaže će biti dostupan građanima i turistima", navodi se u saopštenju Novosela.

JP Morsko dobro: Režim korišćenja plaže nije izmijenjen u odnosu na prethodne godine

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom obavijestilo je javnost da režim korišćenja plaže Plavi horizonti ni u čemu nije izmijenjen u odnosu na prethodne godine.

"Kupališta će u istovjetnom režimu u sezoni 2016. biti dostupna i otvorena za sve turiste. Javno preduzeće ukazuje da je ugovor o korišćenju predmetnog kupališta zaključen u vezi i u cilju realizacije investicionog turističkog projekta, te da se jasne odredbe ugovora nepotrebno koriste u dnevno političke svrhe, predizborni marketing sa politizacijom svih i svakog pitanja. Ne ulazeći u sve segmente cjelokupne investicije Javno preduzeće je u prethodnom periodu na zadovoljstvo turista i gostiju, a tako će biti i u 2016. u saradnji sa investitirom, obezbijedilo slobodno i nesmetano korišćenje plaže Plavi horizonti. Saglasno ugovoru, a u skladu sa Planom objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za period 2016-2018.god. koji donosi Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Javno preduzeće izdaje godišnje uslove za korišćenje kupališta, kojim se u skladu sa zakonom još jednom potvrđuju uslovi korišćenja javnog dobra. U skladu sa navedenim pripremljen je godišnji Aneks ugovora koji potvrđuje neizmijenjen režim korišćenja plaže za period važenja Plana objekata privremenog karaktera odnosno do 2018. godine. Javno preduzeće je u prethodnom periodu u saradnji sa investitorom, na zadovoljstvo turista i gostiju obezbijedilo kvalitetno i nesmetano korišćenje plaže Plavi hotizonti, koja je nosilac priznanja Plava zastavica. Javno preduzeće iskazuje spremnost i otvorenost da bez nepotrebne politizacije i tenzije razmotri svaku inicijativu i zahtjev građana, nevladinih organizacija, političkih stranaka i organizacija koji su usmjereni na unapređenje, razvoj i zaštitu morskog dobra", saopštili su iz Morskog dobra.

Galerija

Bonus video: