Zoronjić: Ministarstvo prosvjete uporno krije obrazloženu rang listu Konkursa za dodjelu nagrade učenicima

Zoronjić ukazuje da je rang lista dobitnika objavljena bez bodova kandidata , gdje su kandidati poređani po azbučnom redu
1205 pregleda 2 komentar(a)
Zoronjić, Foto: GP URA
Zoronjić, Foto: GP URA
Ažurirano: 28.12.2018. 13:14h

Rezultati konkursa za dodjelu nagrade učenicima koje je Ministarstvo prosvjete prvi put raspisalo za ostvarene rezultate u prethodnoj školskoj godini, netransparentni su i u najmanju ruku prekriveni velom tajne, saopštila je danas Suada Zoronjić, potpredsjednica Građanskog pokreta URA.

Ona ukazuje da je rang lista dobitnika objavljena bez bodova kandidata , gdje su kandidati poređani po azbučnom redu.

“Takođe, uz objavljenu rang listu priložene su i odluke o dodjeli nagrada za svakog pojedinačnog kandidata koji je učestvovao na konkursu. Pomenute odluke su koncipirane na način da nijesu predstavljeni bodovi kandidata po kriterijumima koji su bili dati u konkursu. Na taj način zainteresovana javnost nije imala uvid u bodovnu rang listi odnosno nije imala uvid u činjenično stanje tako da su ostali onemogućeni da podnesu bilo kakav prigovor na rezultate konkursa a koji bi bio obrazložen”, ističe Zoronjić.

Ona tvrdi da takva “zavjera ćutanja i izbjegavanja odgovora još više podgrijava sumnje u cijeli konkurs”.

“Pohvalno je što se Ministarstvo po prvi put odlučilo na ovakav korak nagrađivanja najboljih učenika ali zaista nije način na koji je izašla rang lista. Ako je sve čisto i transparentno, kao što bi i trebalo da bude, ne vidim razlog da ne daju tabelarni pregled bodova po osnovu svih kriterijuma za sve kandidate”, ukazuje Zoronjić.

Ona zaključuje da Ministarstvu prosvjete ne treba još jedna “ljaga” već transparentnost i odgovornost.

Ministarstvo prosvjete: Bodovi su objavljeni, samo ih je trebalo naći na sajtu

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da su bodovi objavljeni, samo ih je trebalo naći na sajtu tog resora.

Kažu i da je sačinjena posebna odluka za svakog prijavljenog u kojoj se navodi tačan broj bodova i u kojoj je dato obrazloženje.

Bonus video: