Herceg Novi: Fondacija Petrović Njegoš spremna da podrži izradu Studije

Dogovoreno je da uskoro počnu pripreme za izradu Studije, da se utvrdi datum održavanja i program radionice za arhitekte – konzervatore
2 komentar(a)
Herceg Novi, princ, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, princ, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.04.2016. 15:39h

Predsjednik Fondacije Petrović Njegoš, princ Nikola Petrović Njegoš danas je u Herceg Novom razgovarao sa predsjednicom Opštine Natašom Aćimović i predstavnicima NVO Sinergija Markom Ilijanićem i Vukom Čvorom o izradi Studije graditeljskog nasljeđa hercegnovskog Starog grada.

Koordinatori studije bili bi Fondacija Petrović Njegoš i NVO „Sinergija“, a za izradu bi bili zaduženi stručnjaci koji su pohađali školu „Šajo“ („Ecole de Chaillot“), priznatu francusku instituciju koja okuplja stručnjake iz oblasti restauracije istorijskih spomenika. Plan je da tim predvodi Benžamin Muton, poznati francuski arhitekta, stručnjak za kulturnu baštinu, do skoro direktor škole "Šajo" i predsjednik ICOMOS-a u Francuskoj (International Council on Monuments and Sites – Međunarodni odbor za spomenike i povezane lokacije).

“Crnu Goru posmatram i očima arhitekte. Vrlo mi je važno da, ako mogu, pomognem u valorizaciji našeg nasljeđa i siguran sam da je to i za vas veoma bitan zadatak. Zbog toga smo spremni da idemo dalje, da vidimo kako možemo organizovati radionicu, uz vašu saradnju, koja će pomoći da uvidimo najbolji način revitalizacije naših spomenika i graditeljske cjeline”, poručio je princ Nikola Petrović.

Dogovoreno je da uskoro počnu pripreme za izradu Studije, da se utvrdi datum održavanja i program radionice za arhitekte – konzervatore, kao i da se prikupi postojeća dokumentacija na ovu temu, kako bi se i lokalni stručnjaci koji su je do sada obrađivali uključili u proces.

Plan je da radionicu, na kojoj će učestvovati stručnjaci iz Pariza i lokalni stručni tim, organizuju Opština, Fondacija Petrović Njegoš i „Sinergija“.

Fondacija Petrović Njegoš je već uspješno realizovala izradu Studije istorijskog nasljeđa i predloge za restauraciju i uređenje Starog grada Ulcinja, u saradnji sa školom „Šajo“ i Benžamenom Mutonom,koji je i tada predvodio tim stručnjaka iz oblasti konzervacije i zaštite kulturnog nasljeđa.

Bonus video: