Juventas: Poboljšati položaj Roma

Politike inkluzije su, kako su naveli, poslednjih godina dale značajne rezultate
0 komentar(a)
Romi Vrela ribnička, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Romi Vrela ribnička, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 08.04.2016. 17:43h

Položaj Roma je i dalje nepovoljan, a na njegovom unapređenju, uz poštovanje kulturnih posebnosti, treba dodatno raditi, ocijenjeno je iz Juventasa.

U toj organizaciji smatraju da su Romi doprinijeli svjetskoj i lokalnoj kulturnoj baštini.

Oni su kazali da je 8. April - Međunarodni dan Roma dobra prilika da se skrene pažnja na i dalje nepovoljan položaj romske populacije, na čijem unapređenju treba dodatno raditi.

Politike inkluzije su, kako su naveli, poslednjih godina dale značajne rezultate.

„Zabilježen je porast djece uključene u sve nivoe obrazovanja, stambeno su obezbijeđene brojne porodice, servisi socijalne i zdravstvene zaštite su pristupačniji, a djeca su imala prilike da se uključe u vannastavne aktivnosti“, podjsetili sue iz Juventasa.

Oni su ukazali na ključne preporuke Izvještaja o sprovođenju mjera iz akcionog plana za implementaciju Strategije za trajna rješenja pitanja koja se tiču raseljenih i interno raseljenih lica u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na područje Konika, i upozorili na izazovan i težak društveni i ekonomski položaj romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori.

Iz Juventasa su poručili da je radi poboljšanja položaja Roma i Egipćana neophodno preduzeti mjere u oblasti regulisanja pravnog statusa, zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja.

Oni su, kao neke od važnih mjera, istakli pribavljanje dokumenata za ostvarivanje socijalne zaštite, aktivnosti socijalnog osnaživanja i sprovođenje kontrole kod poslodavaca kod kojih postoji povećan rizik od pojave dječijeg rada.

U toj organizaciji smatraju da je potrebno integrisati romsku i egipćansku djecu u školski sistem obukom nastavnika, revizijom nastavnih programa, odgovarajućim metodama nastave i učenja i učešćem roditelja.

„Treba nastaviti sa sprovođenjem kampanje među poslodavcima u odnosu na povoljnosti u slučaju zapošljavanja osoba iz romske i egipćanske zajednice i sprovesti pažljivo kreiranu kampanju motivisanja osoba iz te populacije da koriste ponuđene mogućnosti zapošljavanja kao dugoročno boljeg rješenja u odnosu na korišćenje socijalne pomoći“, poručili su iz Juventasa.

Bonus video: