Hercegnovski vodovod se pohvalio uspješnom godinom

"Vodovod je isplivao iz fininsijskih dubioza koje su ga teretile prethodnih godina", kazala je Doklestić
307 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Slavica Kosić
Sa konferencije za novinare, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.12.2018. 14:58h

Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija (ViK) imalo je relativno uspješnu godinu, ocijenila je direktorica Olivera Doklestić.

Ona je naglasila da je Opština imala redovan i kontinuiran dotok vode iz sistema HE na Trebišnjici, odnosno sa Plata iz susjedne Hrvatske odakle Herceg Novi dobija preko 450 litra vode u sekundi.

"To je dovoljno ne samo za Herceg Novi već i za mnogo veću regiju. Imamo velike viškove vode od 80 do preko 100 litara u sekundi i naš je zadatak u idućoj godini da vidimo kako tu vodu racionalno koristiti", kazala je Doklestić.

Najavila je da će i idućeg kao i ovog ljeta biti dovoljne količine vode i da neće biti restrikcija, jer neće biti čišćenja hidrotehničkog tunela zbog čega je ranijih godina obustavljan dotok vode.

"Vodovod je isplivao iz fininsijskih dubioza koje su ga teretile prethodnih godina. Ulazimo u zimski period koji je za nas standardno loš, zbog malog broja potrošača a velike količine vode u sistemu i nedovoljnog priliva sredstva na naš račun", kazala je Doklestić.

Ona je za narednu godinu najavila izgradnju oko 15 kilometara kanalizacione mreže na rivijeri, uređenje rezervoara, izradu projekta za sela, u kojima se razvijaju urbane strukture, kao što su Sutorina i selo Kameno kao značajna privredna zona grada, kao nastavak projekta na smanjenju gubitaka na mreži .

Doklestić je kazala da je novi kolektor čija je izgradnja počela prije šest i po godina u fazi tehničkog prijema i da bi trebalo da bude završen do aprila naredne godine.

Štampali bilten 4 E

ViK je rajem decembra objavio prvi broj biltena Vodovoda i kanalizacije "4 E", čija je urednica Dragica Ivanović.

Doklestić je objasnila da "4 E" znači efikasnoist, efektivnost, ekonomičnost i ekologičnost, koji predstavlja i sumiranje najznačajnijih projekat u 2018.

To znači da pokušavamo da razmišljamo malo drugačije, na način da smo sve više fokusirani na brigu o građanima, na uštede u sistemu, u pogledu racionalnije potrošnje vode, racionalnijeg korišćenja svih resursa, dakle vodnog resursa i energetskog potencijala. Bilten ćemo, štampati jednom mjesečno, kako bi građani bili upoznati sa radom preduzeća", kazala je Doklestić

Bonus video: