Zaštitnik ljudskih prava i sloboda: Romi žive na marginama društva

Iz Institucije Zaštitnika pozivaju i ohrabruju Rome da im se obraćaju samostalno, preko nevladininih organizacija ili savjeta, kada god smatraju da su im povrijeđena zagarantovana ljudska prava i slobode
91 pregleda 1 komentar(a)
Romi, škola, Foto: Boris Pejović
Romi, škola, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.04.2016. 14:42h

Romi žive na marginama društva i ta populacija jedna je od najdiskriminisanijih, ocijenjeno je iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda. Zaštitnik, povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, podsjeća da je ta etnička populacija jedna od najdiskriminisanijih u društvu (uz osobe sa invaliditetom i LGBT populaciju). "Romi žive na marginama društva, pa Zaštitnik u svojim izvještajima ukazuje da je socijalna distanca u odnosu na Rome još jako izražena“, kaže se u saopštenju. Kako se navodi, osim socijalne isključivosti, i istraživanja etničke distance koje su radile nezavisne agencije i civilni sektor u Crnoj Gori pokazuju da su Romi najmarginalizovanija društvena grupa i da je percepcija o njihovom položaju i pravima takva da ukazuje na diskriminaciju te populacije. Zbog svega toga, kako je saopšteno, Romi su u stalnom fokusu pažnje Zaštitnika.

Romi su u stalnom fokusu pažnje Zaštitnika

„Danas kada se još jednom podsjećamo na okolnosti u kojima žive Romi, moramo imati u vidu sve probleme sa kojima se suočavaju, osnovne životne potrebe koje im nedostaju i diskriminaciju kojoj su izloženi u mnogim oblastima društvenog života“, dodaje se u saopštenju. Tome, kako se navodi, sigurno doprinose njihovi ustaljeni obrasci ponašanja i teško prilagođavanje promjenama, jer jer romska zajednica okrenuta sebi upravo zbog nepovjerenja i gorkih iskustava iz prošlosti. „Međutim, još je teža spoznaja da se svako društvo, pa i naše, mora osjetiti pozvanim i prozvanim kako bi umanjilo teret svakodnevnice i učinilo mnogo više da romsku zajednicu dovede u jednak položaj sa ostalim građanima u Crnoj Gori. I da se ne zaboravi – koliko god teret podnijeli svi članovi zajednice, obaveza uvijek i primarno ostaje na državi“, navodi se u saopštenju. Iz Institucije Zaštitnika pozivaju i ohrabruju Rome da im se obraćaju samostalno, preko nevladininih organizacija ili savjeta, kada god smatraju da su im povrijeđena zagarantovana ljudska prava i slobode. Na portalu Zaštitnika, kako navode, povodom Međunarodnog dana Roma, biće postavljena himna i zastava romskog naroda, kao znak poštovanja i podrške institucije. „Na prvom Svjetskom kongresu Roma održanom u Londonu 1971. godine usvojeni su himna i zastava ovog naroda. Himnu je napisao čovjek sa ovih prostora (Žarko Jovanović), nalazeći inspiraciju u tragičnoj sudbini i pogromu ove populacije, koji se desio tokom Drugog svetskog rata“, kazali su iz Institucije Zaštitnika. Na Četvrtom svjetskom kongresu Roma 1990. godine u Poljskoj, odlučeno je da se 8. april, dan kada je otvoren Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma, koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu. Zastava romskog naroda se, kako podsjećaju, sastoji od plave i zelene boje, koje oličavaju nebo i zemlju, na sredini zastave nalazi se točak, koji predstavlja migraciju Roma, odnosno njihov način življenja tokom vjekova postojanja. „U stihovima himne ispisana je tragična sudbina jednog naroda koji se, baš kako i tekst himne kaže, kao Feniks izdigao iz pepela, tražeći neku novu radost i sreću življenja na putu koji nikad ne prestaje, pa čak ni onda kada način svog života zamijene za lagodnosti, koje nudi razvijeno društvo“, kaže se u saopštenju Institucije Zaštitnika. Romi su, dodaje se, čuvajući svoj nemir, vjekovima bili na udaru brojnih anti-civilizacijskih i nečovječnih postupaka, predrasuda, stigmatizacije, prisilne segregacije i drugih oblika diskriminatornog ponašanja, zbog kojeg u sebi nose svu patnju duboko ukorijenjenu u biću svog naroda. „Ali istovremeno u njima tinja vječiti žar i potreba za kretanjem naprijed, koliko god to nedaće ometale, a različite opstrukcije usporavale. Zaštitnik ovom prilikom svim građanima romske nacionalne pripadnosti čestita 8. april, Međunarodni dan Roma“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: