Povjerenje u ASK oko 63 odsto, većina građana ne bi prijavila korupciju

Kao glavne razloge zbog kojeg ne bi prijavili korupciju ispitanici su naveli nedostatak povjerenja da će nadležni postupiti po prijavi (28,4%), nisu sigurni da se mogu dokazati (16,9%) i nedostatak povjerenja da će prijava ostati anonimna (15,2%)
489 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Povjerenje u rad Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) u borbi protiv korupcije ima 62,8 odsto građana, dok ga nema 30,8%, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja.

Istraživanje je sproveo "Damar plus" za potrebe same Agencije.

"Vjerujemo da su povoljne ocjene o Agenciji u ovogodišnjem istraživanju odraz dosadašnjih konkretnih i mjerljivih rezultata ove institucije ostvarenih kroz dosljednu primjenu zakona iz svoje nadležnosti i kroz rad potpuno nezavisan i oslobođen od političkih ili bilo kakvih drugih uticaja", kazao je direktor Agencije Sreten Radonjić.

Sreten RadonjićRadonjić

Međutim, većina građana (44,9%) ne bi prijavila korupciju, dok bi to uradilo 39,6% .

Njih 15,5% nije željelo da odgovori na ovo pitanje.

Kao glavne razloge zbog kojeg ne bi prijavili korupciju ispitanici su naveli nedostatak povjerenja da će nadležni postupiti po prijavi (28,4%), nisu sigurni da se mogu dokazati (16,9%) i nedostatak povjerenja da će prijava ostati anonimna (15,2%).

U slučaju da se odluče da prijave korupciju građani bi se u najvećem procentu (35,4%) obratili ASK-u, Upravi policije (24,3%) i medijima (11,2%).

Da je korupcija prisutna u zdravstvu smatra najveći broj ispitanika (20,2%), na drugom mjestu se nalazi državna uprava sa 13,9%, dok su na trećem mjestu inspekcijske službe (11,7%).

Prema mišljenju građana, korupcija je najmanje zastupljena u kulturi, sportu i medijima.

Najveći broj ispitanika (42,6%) smatra da je nivo korupcije ostao isti kao prije godinu dana.

Da se prisutnost korupcije djelimično povećala u crnogorskom društvu mišljenja je 11,3% ispitanika, dok 20,2% građana smatra da je nivo korupcije manji u odnosu na prethodnu godinu.

Većina ispitanika (44,7%) smatra da je transparentnost rada Agencije ostala na istom nivou kao prije godinu dana, dok 9,9% njih smatra da je ona djelimično ili značajno smanjena.

Njih 37,3% smatra da je transparentnost rada Agencije, u odnosu na prethodnu godinu, značajno ili djelimično porasla.

Kao osnovne uzroke za pojavu, odnosno prisutnost korupcije građani navode nedostatak svijesti i odgovornosti o štetnosti korupcije (29,7%), niska primanja službenika u državnim i opštinskim službama, nedostatak preventivnih mjera i edukativnih kampanja (14,8%) i neefikasnost organa zaduženih za borbu protiv korupcije i nepotizam (13,3%).

Veličina uzorka je bila 1.010 ispitanika u devet crnogorskih opština: Podgorica, Nikšić, Cetinje, Bijelo Polje, Berane, Pljevlja, Ulcinj, Bar i Herceg Novi.

Bonus video: