Njemačko groblje pod velom tajne

Projekat groblja koje će biti napravljeno u krugu vojnog aerodroma Golubovci, tražili su iz nevladine organizacije Generalni konzulat SFRJ iz Tivta, zahtjevom za slobodan pristup informacijama
98 pregleda 11 komentar(a)
Njemačko groblje, Foto: Boris Pejović
Njemačko groblje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.04.2016. 14:12h

Ministarstvo odbrane odbilo je da dostavi projekat budućeg groblja sa spomen obilježjima njemačkim vojnicima poginulim u Crnoj Gori u Drugom svjetskom ratu.

Projekat groblja koje će biti napravljeno u krugu vojnog aerodroma Golubovci, tražili su iz nevladine organizacije Generalni konzulat SFRJ iz Tivta, zahtjevom za slobodan pristup informacijama. Glavni projekat groblja uradila je podgorička fima “Arhi grad“, a iz Ministarstva odbrane pozvali su se na sporazum vlada Crne Gore i Njemačke o grobovima stradalih u ratovima iz 2011. godine.

“'Narodni savez za brigu o njemačkim ratnim grobovima' izabrao je i zaključio ugovor sa privrednim društvom za izradu glavnog projekta koji je predmet podnijetog zahtjeva, to jest finansirao njegovu izradu i reviziju. Vaš zahtjev smo... proslijedili 'Narodnom savezu za brigu o njemačkim ratnim grobovima', kao vlasniku ovog projekta“, piše u odgovoru sekretarke Ministarstva odbrane Nade Ulićević.

Generalni konzulat SFRJ već godinama vodi intenzivnu kampanju protiv sahranjivanja njemačkih vojnika i podizanja spomenika “u nekom od aktivnih objekata Vojske Crne Gore. Lani su upoznali Vrhovno državno tužilaštvo “sa opasnošću da se kroz sprovođenje u praksi sporazuma vlada Crne Gore i Njemačke, koji do danas nije ratifikovan u Skupštini, počini niz teških krivičnih djela“.

Čelnik Generalnog konzulata Marko Perković saopštio je juče da odbijanje Ministarstva da im pokaže projekat groblja pokazuje da je okupacija započeta na jučerašnji dan 1941. “sramnim bombardovanjem Jugoslavije od strane Hitlerove Njemačke i njenih satelita, i danas izgleda opet aktuelna, ali malo sofisticiranijim metodama”.

Bonus video: