Akcija Crvenog Krsta u Nikšiću: Građani besplatno kontrolisali krvni pritisak i nivo šećera

Omladinski klub je prije nekoliko mjeseci počeo da se „podmlađuje“ tako da imaju članove koji imaju po sedam godina, dok od starijih članova imaju aktiviste koji volontiraju po desetak godina poput Milivoja Strunjaša, koji je ove godine izabran za volontera godine
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2016. 10:07h

Nikšićanka Milanka Dacić iako ima malo povišen šećer u krvi priznaje da isti redovno ne kontroliše pa joj je akcija Omladinskog kluba Crvrnog krsta dobro došla da to uradi na gradskom Trgu, a dr Jovan Utješinović da je posavjetuje kako da se ponaša da bi regulisala nivo šećera u krvi.

„Nijesam redovno uzimala terapiju pa sam sad izmjerila šećer i vidjela da je malo povećan. Ova akcija je odlična, posebno za nas stare da ne idemo da čekamo po Domu zdravlja. Ovako ćemo vidjeti da li imamo problem sa šećerom, paako imamo otići kod izabranog ljekara. Moram priznati da šećer nijesam kontrolisala sigurno dvije godine jer se dosta čeka“, kazala je Dacić.

Pored šećera u krvi Nikšićani su zahvaljujući akciji omladinaca Crvenog krsta mogli da prekontrolišu i krvni pritisak.

„Pritisak regulišem sa terapijom koju redovno uzimam, a i pritisak redovno kontrolišem. Morala sam u ponedjeljak da idem kod ljekara da kontrolišem pritisak i šećer, a sada to ne moram jer sam sve ovdje zacršila“, kazala je Zorka Mijušković.

Prema riječima Stefani Eraković Omladinski blub, koji broji sedamdesetak aktivnih članova, akciju je organizovao povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja.

„Ovaj datum obilježavamo svake godine, a ovo je prva akcija ovoga tipa. Sugrađani, posebno stariji, su baš zainteresovani za akciju. Uzimamo im samo nekoliko minuta vremena, a mogu da iskontrolišu pritisak i nivo šećera u krvi. Dpada im se što ne moraju ići kod ljekara, da čekaju red, nego sve to mogu uraditi ovdje“, kazala je Eraković.

Ipak se ispred pulta Omladinskog kluba napravio red jer su Nikšićani, posebno oni starije dobi, bili više nego zainteresovani da provjere pritisak i nivo šečera u krvi.

Dr Jovan Utješinović je podsjetioda je ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvećen hroničnim oboljenjima, prije svega dijabetesu, zbog njegove učestalosti. U Crnoj Gori oko 50 hiljada stanovnika obolijava od dijabetesa – kako tipa 1, tako i onog tipa 2.

„Učestaliji je tip 2, međutim sad se to izjednačava po učestalosti. U poslednje vrijeme smo svjedoci da ni godište ne predstavlja ograničavajući faktor i da se dijabetes javlja u najranijem djetinjstvu. To je donekle i nasljedno oboljenje, a kao faktori rizika su svakako i način života, gojaznost, nekretanje, stres“, kazao je Utješinović

Omladinski klub je prije nekoliko mjeseci počeo da se „podmlađuje“ tako da imaju članove koji imaju po sedam godina, dok od starijih članova imaju aktiviste koji volontiraju po desetak godina poput Milivoja Strunjaša, koji je ove godine izabran za volontera godine.

Galerija

Bonus video: