Edukovaće najmanje 80 žena za pokretanje malog biznisa

"Projekti će biti implementirani tokom dvije godine, a ukupna vrijednost projekata je oko 400 hiljada eura"
0 komentar(a)
Romkinje u biznisu, Foto: PR Centar
Romkinje u biznisu, Foto: PR Centar
Ažurirano: 06.04.2016. 12:08h

U Nikšiću i Pljevljima biće edukovano najmanje 80 žena za pokretanje malog biznisa u sklopu tri projekta ekonomskog osnaživanja, čija je vrijednost 400 hiljada eura, saopšteno je danas na konferenciji CARE International Balkans.

Projekt menadžer CARE International Balkans, Ševko Bajić, kazao je na konferenciji „Solidarnost i podrška u radu Romkinja/Egipćanki u Crnoj Gori“ da ta organizacija realizuje tri projekta ekonomskog osnaživanja u saradnji sa organizacijama Bonafida iz Pljevalje i Centrom romskih inicijativa - Nikšić.

„Projekti će biti implementirani tokom dvije godine, a ukupna vrijednost projekata je oko 400 hiljada eura. Očekivani rezultat je edukovanih preko 80 žena iz Nikšića i Pljevalja u programe ekonomskog osnaživanja i pokretanja malog biznisa. Od tih 80 žena 40 će biti nagrađeno malim grantovima i biće podržani sa dvije hiljade eura po svakom biznisu“, rekao je Bajić u PR Centru.

On je kazao da se u sklopu projekta očekuje i osnivanje dvije zadruge u Pljevljima i u Nikšiću.

„Cilj projekata je podizanje stepena ravnopravnosti žena u Crnoj Gori kroz njihovo ekonomsko osnaživanje. Projekte ekonomskog osnaživanja žena implementira CARE International Balkans, uz podršku donatora - Austrijske Razvojne Agencije, OAK fondacije i Evropske Unije u Crnoj Gori“, kazao je Bajić.

Predstavnica CARE International Balkans, Jadranka Miličević, predstavila je projekat „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu II“, koji ima za cilj da, kako je pojasnila, u naredne tri godine poboljša socio-ekonomsku situaciju Romkinja u zajednicama u kojima rade u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

„Projekat, čija je vrijednost 1,1 milion eura, implementiraju partneri Romski ženski centar „Biblija“ iz Srbije, Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” iz Bosne i Hercegovine i CRI iz Crne Gore, a finansira ga Austrijska razvojna agencija“, pojasnila je ona Miličević.

Šef Referata za suzbijanje maloljetničke delinkvencije i nasilja u porodici u nikšićkom Centru bezbjednosti, Slavko Milić, kazao je da ugovoreni brakovi koji su prisutni u romskoj i egipćanskoj populaciji predstavljaju značajan problem kome se, kako je naveo, Uprava policije posvećuje sa značajnom pažnjom.

On je kazao da je nikšićki Centar bezbjednosti i u prethodnom periodu učetvovao u dva slična projekta.

„U prethodnim godinama učestvovali smo u različitim aktivnostima koje se odnose na izmjene i dopune strateških dokumenata, koji su vrlo značaji i predstavljaju osnov za dalju integraciju pripadnika romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori, radili smo na senzibilizaciju službenika Uprave policije, centara za socijalni rad“, precizirao je Milić.

Nikićki centar bezbjednosti je, kako je dodao, preduzimao i brojne aktivnosti na sprečavanju nasilja u porodici, prevenciji i sprečavanju maloljetničke delikvencije, prevenciji i sprečavanju ugovorenih dječijih karaktera prisilnog karaktera.

Izvršna direktorica Crnogorskog ženskog lobija, Aida Petrović, ocijenila je da problem žena romske i egipćanske populacije velik i da ne može biti riješen „preko noći“ i bez saradnje sa institucijama.

Ona je istakla da institucije treba da rješavaju probleme žena romske i egipćanske pripadnosti.

„Saradnja civilnog sektora i institucija nimalo nije laka, jer ženski civilni sektor nije još uvijek prepoznat u Crnoj Gori u onoj mjeri kao parnerska organizacija, već kao neko ko probleme iznosi na svjetlost dana, a koji još uvijek nisu prepoznati od institucija sistema“, navela je Petrović.

Izvršna direktorica CRI, Fana Delija, kazala je da će se ta organizacija naredne tri godine zalagati da se kvalitet obrazovanja unaprijedi i da što veći broj pripadnika romske i egipćanske zajednice bude uključen o obrazovni sistem.

„Pored pomenute oblasti, kroz projekat ćemo se fokusirati i na reproduktivno zdravlje žena romske i egipćanske populacije, suzbijanje nasilja u poriodici, i dječije ugovorene brakove“, navela je ona.

Delija je kazala da se nada će uz podršku Care international Balkans i projekte ekonomskog osnaživanja žena uspjeti da Romkinje i Egipćanke „budu prepoznate kao osobe koje mogu, hoće, i koje će se u tom pravcu osnažiti da budu samostalne“.

„Ekonomsko osnaživanje za sve je nešto najbitnije kako bi se žene osjećale samostalno, i maksimalno ćemo uložiti trud da Romkinje shvate zašto je važno da budu samostalne i da kroz svoje biznis planove pokrenu svoj posao“, poručila je Delija.

Ona je najavila da će CRI danas potpisati Memorandum o saradnji sa predstavnicima nikšićkog centra bezbjednosti, Centra za Socijalni rad u tom gradu i Instituta za javno zdravlje, a 8.aprila će održati konferenciju u sklopu projekta “Regionalnom saradnjom u suzbijanju dječijih, prisilnih, ugovorenih brakova u zajednici Roma i Egipćana” u crnogorskom parlamentu.

Bonus video: