Mnogo toga se mora mijenjati

“Što se tiče higijene, dobro je da u 21. vijeku imamo 'dobru fizičku infrastrukturu (voda, struja i grijanje) i da se dobro održava higijena'. Nadamo se da o toj vrsti problema neće biti potrebe da se polemiše i da se rješava”
0 komentar(a)
Beba(novine), Foto: Vijesti
Beba(novine), Foto: Vijesti
Ažurirano: 06.04.2016. 09:59h

Najnovija analiza UNICEF-a o stanju u porodilištima pokazala je da mnogo toga hitno treba promijeniti, poručili su iz Udruženja Roditelji .

Komentarišući procjenu bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorenčadi, rađenu od 18. do 27. januara, predsjednica Kristina Mihailović saopštila je da je pokazala da je potrebno brže raditi na poboljšanju stanja.

“Vjerujemo da će se ubuduće posvetiti puna pažnja ovoj tematici, jer je ovo drugo upozorenje koje je stiglo, a između dvije analize smo imali tragičnih posljedica, što znači da smo morali ozbiljnije da shvatimo komentare iz prethodne analize”, rekla je Mihailović agenciji MINA.

Prema njenim riječima, analiza je, u odnosu na prethodnu, pokazala bolje rezultate.

“Ali je činjenica da je ostalo mnogo toga što se našlo u dijelu Glavne slabosti".

Mihailović je navela da se situacija u nekim porodilištima mijenja nabolje, ali bi se moralo raditi još brže u svim drugim.

“Što se tiče higijene, dobro je da u 21. vijeku imamo 'dobru fizičku infrastrukturu (voda, struja i grijanje) i da se dobro održava higijena'. Nadamo se da o toj vrsti problema neće biti potrebe da se polemiše i da se rješava”.

Ona je ocijenila da je edukacija i pomoć majkama u dojenju na veoma niskom nivou.

“Znamo na osnovu iskustava velikog broja majki da se olako savjetuje i preporučuje uvođenje vještačkih formula, da se porodiljama ne pokazuje na adekvatan način kako da uspostave laktaciju i postave bebu na dojku”, navela je Mihailovićeva.

Bonus video: