Budvanski Vodovod tuži Mitropoliju crnogorsko primorsku

Budvanski Vodovod tužio MCP zbog 13.000 eura duga za vodu u hotelu i poslovnim prostorima u Budvi, ne u vjerskim objektima
90 pregleda 30 komentar(a)
Hotel Podostrog, Foto: Vuk Lajović
Hotel Podostrog, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.04.2016. 18:04h

Budvanski Vodovod tužio je Mitropoliju crnogorsko primorsku zbog 13.000 eura duga za potrošenu vodu u hotelu i poslovnim prostorima koje Srpska pravoslavna crkva posjeduje na dobru crkve Sveta Petka u Budvi.

U Vodovodu je "Vijestima" pojašnjeno da nije riječ o dugu zbog utrošene vode u okviru manastirskih kompleksa ili crkvi koje Mitropolija ima na području tamošnje opštine.

Kompleks od dvije stambene zgrade i hotel, izgrađeni su prije više od deceniju na crkvenoj zemlji.

Crkva je kao partner u tom građevinskom biznisu dobila hotel, stambene, garažne i poslovne prostore u okviru zgrade preko puta hotelskog objekta.

Godinama unazad, crkva izdaje hotel i ostale poslovne prostore.

Pošto se sve nekretnine u katastarskoj evidenciji vode na Mitropoliju, to je i utuženje siglo na adresu crkve.

Mitropolija je uoči Nove godine naplatila pola miliona eura duga od Opštine Budva, na ime izuzimanja zemlje za gradnju zaobilaznice.

Blokirajući račun, MCP je prinudnim putem od Opštine naplatila dug...

U nekoliko navrata iz MCP saopštavano je da zahvljajući rentiranju nekretnina u Budvi, mogu da finansiraju obnovu i gradnju brojnih bogomolja.

Mitropolija crnogorsko primorska važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi.

Osim zemljišnog kompleksa kod crkve Sveta Petka, Mitropolija je vlasnik 30 hektara zemlje u Buljarici, na Smokvici kod Svetog Stefana ima 30.000 kvadrata. U Bečićima crkva van manastirskih kompleksa ima parcelu od 23.000 kvadrata, na kojima bi se takođe mogli izgraditi turistički objekti.

Atraktivne su i lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju iznad tunela Mogren, gdje crkva ima 22.000 hiljade kvadrata, Brajići (18.000 m2) i na oko 6.000 njihovih kvadrata u Mažićima.

Bonus video: