EPCG: Trafostanice ponovo na meti kradljivaca

"Kompanija svake godine trpi višemilionsku štetu zbog krađe elemenata trafo-stanica, stubova, bakra iz provodnika i zbog krađe električne energije"
62 pregleda 3 komentar(a)
EPCG, Foto: Epcg.com
EPCG, Foto: Epcg.com
Ažurirano: 05.04.2016. 13:40h

Elektroprivreda Crne Gore podnijela je krivične prijave protiv NN osoba odjeljenima MUP-a u Tivtu i Kotoru zbog krađe aku-baterije iz trafostanica 35/10kV “Račica” u Tivtu i “Dobrota” u Kotoru.

"Aku-baterije su važni elementi trafostanice i služe kao rezervno napajanje njene relejne zaštite. Bez ovih baterija smanjena je pouzdanost rada trafostanica, a ekipe održavanja su privremeno premostile problem do konačne sanacije. Naglašavamo da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično. Zbog neznatne materijalne koristi, pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu koja znatno prevazilazi njihovu eventualnu dobit", navodi se u saopštenju EPCG.

Dodaju da kompanija svake godine trpi višemilionsku štetu zbog krađe elemenata trafo-stanica, stubova, bakra iz provodnika i zbog krađe električne energije.

"Naše ekipe se dodatno angažuju, obilaze i kontrolišu stanje mreže i energetskih objekata. Dešava se da nekoliko dana nakon sanacije, trafostanice budu ponovo na meti kradljivaca. Na meti kradljivaca često je i bakar iz transformatora i vodova, kao i L – profili sa stubova distributivne mreže. Distribucija preduzima sve mjere koje su u njenoj nadležnosti, ali preko četiri hiljade trafo-stanica i 20 hiljada kilometara vazdušnih kablovskih vodova različitih napona ne mogu biti efikasno zaštićeni na pomenuti način", piše u saopštenju.

Iz EPCG apeluju na građane da svaku neovlašćenu djelatnost na stubnim mjestima i trafo-stanicama prijave Elektroprivredi Crne Gore ili najbližoj policijskoj stanici i na taj način pomognu u suzbijanju ovog visokorizičnog oblika krađe.

"EPCG će nastaviti da sprovodi sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitila svoju imovinu i omogućila potrošačima uredno napajanje električnom energijom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: