Budžet bjelopoljske opštine 15,7 miliona eura

Prema riječima sekretarke Sekteterijata za finansije Alide Nuhodžić osnovni razlog za povećanje predloga odluke u odnosu na nacrt budžeta za 1019. godinu je najvećim dijelom planiranje kapitalnog budžeta
306 pregleda 2 komentar(a)
SO Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
SO Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 28.12.2018. 19:05h

Većinom glasova odbornika danas je u bjelopoljskom parlamentu usvojen budžet Opštine za 2019. godinu u iznosu od 15.720.534 eura, što je u odnosu na nact Odluke o budžetu više za 1.665.234 eura, kao i rebalans budžeta za 2018. godinu, koji je za devet mjeseci realizovan u iznosu od 13.935.500 eura, što je 1,64 odsto manje od projektovanog.

Kapitalni budžet za 2019. je Nacrtom budžeta planiran u iznosu od 3.185.400 eura, a nakon sprovedene javne rasprave planiran je iu znosu od 4.780.034 eura, dok je operativni budžet 10.940.500 eura. Veliki dio rasprave odnosio se na istu tačku dnevnog reda koja se našla u dvije odvojene stavke - Odluka o oslobađanju plaćanja obaveza po osnovama poreza na nepokretnosti na poljoprivredno, šumsko i ostalo zemljište za fizička lica - registrovane poljoprivredne proizvođače za 2018. godinu, nakon što su odbornici DPS-a predložili da se jedna od te dvije tačke povuče iz dnevnog reda, i to ona koju je predložio odbornik SNP-a Zoran Bošković. Nakon duže rasprave, odbornik Bošković je povukao svoj predlog.

Prema riječima sekretarke Sekteterijata za finansije Alide Nuhodžić osnovni razlog za povećanje predloga odluke u odnosu na nacrt budžeta za 1019. godinu je najvećim dijelom planiranje kapitalnog budžeta, tako što se planira završetak započetih projekata i početak projekata koji su ocijenjeni kao prioritetni. Oni su predviđeni strateškim dokumentima i finansiraće se iz međunarodnih kreditnih sredstava Evropske investicione banke (EIB), uz saglasnost Vlade i iz donacija koje su već obezbijeđene.

Odbornici SNP-a, Demokrata i SDP-a Radosav Nišavić, Zoran Bošković, Marko Ljujić, Adnan Striković i Idriz Mahmutović (SDP) prigovorili su da je budžet nerealan i teško ostvarljiv, dok su iz redova DPS-a istakli da je realan.

U lokalnom parlamentu nisu prošla dva amandmana Ljujića, koji je predložio da se iz budžeta izdaci za poklone za novorođenčad sa 30.000 eura povećaju na 50.000, a iznos na udžbenike za djecu od I do V razreda uvećaju sa 22.000 na 100.000 eura.

Uprkos zahtjevu vise od 600 građana i pored protivljenja odbornika opozicije, većinom glasova (17 za i osam protiv), usvojen je predlog odluke o donošenju Lokalne studije lokacije mHE Lještanica.

Iako je sekretar Sekreterijata za ruralni razvoj Jasmin Ćorović ovih dana odbio da odgovori na pitanja "Vijesti", koja su se odnosila na optužbe građana i mještana da je taj sekretarijat kada je u pitanju predlog Odluke o donošenju Lokalne studije mHE Lještanica postupao mimo zakona, on je nakon obećanja da će odgovoriti na optužbe, poslije nekog vremena telefonskim putem a potom i mejlom, rekao da ne želi da šire govori osim kratkog komentara da je "sve urađeno po zakonu".

Međutim, Ćorović je danas na skupštini poručio novinaru "Vijesti" da umjesto špekulacija uzme zakon u ruke.

Bonus video: