Herceg Novi: Spomen ploča na rodnoj kući katoličkog sveca Leopolda Mandića

Dogovorena je saradnja u organizaciji programa povodom godišnjice smrti velikog sveca rimokatoličke Crkve i ekumeniste, koji je rođen u najvećem bokeljskom gradu. Najavljeno je i formiranje radne grupe za pripremu događaja
73 pregleda 3 komentar(a)
Hrvatsko građansko društvo, Foto: Slavica Kosić
Hrvatsko građansko društvo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.04.2016. 13:24h

Povodom obilježavanja 150 godina od smrti Sv. Leopolda Mandića i postavljanja kamene spomen ploče na njegovu rodnu kuću na Škveru, predsjednica Opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović, sastala se danas sa predstavnicima Hrvatskog građanskog društva Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali prvi predsjednik Hrvatskog građanskog društva, Tripo Šubert, predsjednica podružnice Herceg Novi, Sanja Crnić, i član Upravnog odbora hercegnovske podružnice, Vicko Martić.U razgovoru su učestvovali i savjetnik predsjednice Opštine Herceg novi, Mladen Ivanović, sekretarka za kulturu Tamara Lepetić i konzervator Goran Skrobanović.

Dogovorena je saradnja u organizaciji programa povodom godišnjice smrti velikog sveca rimokatoličke Crkve i ekumeniste, koji je rođen u najvećem bokeljskom gradu. Najavljeno je i formiranje radne grupe za pripremu događaja.

Ovaj katolički svetac rodjen je 12. Maja 1866 godine u Herceg Novom kao Bogdan Mandić. U istoriji Rimokatoličke crkve zabilježeno je I da je u najkraćem periodu proglašen za sveca.

Grob Svetog Leopolda u Padovi posjeti gotovo isti broj hodočasnika –nekoliko miliona godišnje, kao i grob Svetog Antuna Padovanskog. Tamo se hodočasnici upoznaju sa njestom njegovog rodjenja.

Podsjećamo da su prije 11 godina uz puno ružnih kvalifikacija I argumenata iz ratnih 90 godina, odbornici hercegnovskog lokalnog parlamenta odbili predlog tadašnjeg odbornika Liberalne partije Gorana Skrobanovića, da se na skroman način odaju poštu svom poznatom sugradjaninu. Ta nepravda ispravljena je tek ove godine kada je donesena odluka o postavljanju spomen ploče na rodnu kuću Sv Leopolda.

Predsjednica Opštine je upoznala goste sa projektom kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine, ističući da očekuje podršku katoličke zajednice u Boki, koja je od velikog značaja za jedan ovakav projekat.

Bonus video: