Klinici za ginekologiju i akušerstvo uručena donacija vrijedna 19 hiljada eura

„Kada se procjenjuje zdravstvena zaštita društva prvo se počinje sa perinatalnom i ranom neonatalnom smrtnošću i sa smrtnošću odojčadi“
86 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Savo Prelević
Klinički centar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2016. 12:26h

Međunarodni klub žena Crne Gore (IWCM) uručio je danas, Klinici za ginekologiju i akušerstvo, donaciju vrijednu 19 hiljada EUR.

Donacija, za koju je novac obezbijeđen na humanitarnom Božićnom bazaru održanom prethodne godine u Delta City–ju, obuhvata CTG aparat za monitoring fetusa, 70 dušeka i čaršava i jastučnica.

Predjsednice IWCM, Heder Torens kazala je da je na Božićnom bazaru prikupljeno 36.146 EUR i da su od tog novca realizovani neki projekti.

„Mi smo odlučili da ove godine Klinici za ginekologiju i akušerstvo doniramo CTG apart, dječje igalište u Dnevnom centru u Pljevljima opremimo za djecu sa posebnim potreba, a četiri škole su dobile po dvije hiljade EUR“, rekla je Torens.

Ona je podsjetila da je prošle godine kupljen porođajni krevet specijalno napravljen za žene sa posebnim potrebama.

Dodala je da je kupljen EKG apart i defibrator za Urgentni centar, dijagnostički aparat za Onkologiju i apart za dijagnosticiranje bolesti djece očnom odjeljenju dječje bolnice.

„Ovu su važne stvari i mi smatramo bitnim jer ih društvo može koristiti“, kazala je Torens.

VD direktorica Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Snežana Raspopović, istakla je da su donatori zdravstvenu zaštita majke i djetjeta uvijek prepoznavali kao primarni cilj svakog društva.

On je kazala da je zaštita majke i djeteta u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti na prvom mjestu i glavni pokazatelj razvijenosti zdravstvene službe i organizovanosti u državi.

„Kada se procjenjuje zdravstvena zaštita društva prvo se počinje sa perinatalnom i ranom neonatalnom smrtnošću i sa smrtnošću odojčadi“, rekla je Raspopović.

On je ukazala je da je to četvrti donirani CTG apart koji će pomoći u boljoj dijagnostici tokom porođaja.

Raspopović je rekla da je, u razgovoru sa donatorima, zatraženo da se upotpuni postelji fond koji je, kako je navela, na nekim odjeljenima već bio spreman za promjenu.

„Naša klinika je najveća u Kliničkom centru pa su samim tim i naše potrebe najveće“, dodala je Raspopović.

Rapopović je, povodom vrijedne donacije, uručila zahvalnice predsjednici IWCM, Heder Torens i Delta City-ju.

Bonus video: