Žabljački komunalci 17 sati čistili snijeg do Male Crne Gore

Prema nepisanom pravilu, kampanja čišćenja snijega sa saobraćajnica u žabljačkoj opštini završava se u drugoj polovini maja na regionalnom putu Žabljak-Plužine
88 pregleda 3 komentar(a)
snijeg Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
snijeg Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 05.04.2016. 11:43h

Snjegočistaču Komunalnog preduzeća iz Žabljaka sa rukovaocem Zoranom Pedovićem trebalo je u ponedjeljak 17 sati rada da očisti snijeg sa puta do sela Mala Crna Gora i na taj način „otvori“ uglavnom staračka domaćinstva sa administrativnim centrom.

Prošle godine, kada su na tom pravcu djelovale dvije mašine i čistile pet dana, posao je završen tačno mjesec dana kasnije, jer su tada visok snijeg i mnogo teža zima uslovile dugotrajan rad na oko 20 kilometara toga opštinskog puta.

"Počelo se čistiti u četiri ujutro, a mašina se vratila oko devet uveče. Nakon proboja nameta, koji su po negdje dostizali visinu i do 1,5 metara, u povratku je mašina proširila očišćeni prostor", kaže rukovaoc Zoran Pedović i dodaje da je najviše posla bilo preko prevoja Štuoc, kuda se trasa pruža kotom 2.050 metara.

Direktor Komunalnog preduzeća Radenko Radulović kaže da je aktuelna kampanja čišćenja snijega prema udaljenijim selima.

"Prethodno je pročišćeno do Tepaca i Pašinog polja, a od juče nema zimi nastanjenog sela prema kom nije prohodno. Uskoro ćemo prema Brajkovači, Gomilama i Miljića luci, gdje nije niko zimovao a tada ćemo i u kampanju otvaranja katuna na Sinjajevini", kaže Radulović.

Prema nepisanom pravilu, kampanja čišćenja snijega sa saobraćajnica u žabljačkoj opštini završava se u drugoj polovini maja na regionalnom putu Žabljak-Plužine, dijelu "Durmitorskog prstena", značajne turističke ponude, kako za one koji žele obići Durmitor sa svih strana, tako i za učesnike raftinga, jer predstavlja najkraću saobraćajnicu od polazišta splavova i čamaca do Šćepan Polja.

Istovremeno se otvaraju i katuni Dobri i Todorov do u istočnom dijelu masiva Durmitora. Protekla zima, sa malo padavima, omogućava da se čišćenju tog puta, ovog puta, može pristupiti ranije.

Bonus video: