Opština Budva: Bez Vlade nema dogovora

Opština bi da prostorima “prebije” poreski dug metropole turizma prema državi, Vlada se još ne izjašnjava
178 pregleda 3 komentar(a)
Tre cane, Foto: Vuk Lajović
Tre cane, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.04.2016. 18:54h

Opština Budva je još jednom zaprijetila Vladi da će vratiti podgoričkoj kompaniji "Fab lajv" 2.100 kvadrata poslovno-stambeno-garažnog prostora u luksuznom kompleksu "Tre canne", ukoliko Ministarstvo finansija ne odobri da se tim nekretninama “prebije” poreski dug metropole turizma prema državi.

To je "Vijestima" saopštio gradonačelnik Budve Srđa Popović.

"Tražili smo više puta od Ministarstva finansija da se izjasni o zahtjevu da se poreski dug “prebije” nekretninama u kompleksu “Tre canne”, u vrijednosti od šest miliona eura. Uputili smo nedavno urgenciju resornom ministarstvu da se izjasni o našem zahtjevu. Nemamo još odgovor. Ta saglasnost je uslov da bi se zaključio ugovor o kompenzaciji između Opštine i nadležnog ministarstva. Ukoliko se taj ugovor ne zaključi, smatraćemo da je raskinut ugovor između Opštine i Fab lajva", naveo je Popović.

Vlasnik "Fab lajva" Jovan Popović je, međutim, prije nekoliko dana u podgoričkom Osnovnom sudu, tvrdio da je platio komunalije od 6,5 miliona eura za “Tre kane”, te da nema upotrebnu dozvolu samo zbog problema sa Vodovodom.

To je naveo u sporu sa direktorom Vodovoda Milenkom Medigovićem, koji ga je tužio i traži od njega 6.000 eura za duševne bolove, zbog teksta "Medigović je htio da nas reketira", objavljenog u “Vijestima”, u oktobru pretprošle godine.

Popović tvrdi da posjeduje dokaze da je platio komunalije, pa mu je sutkinja Radmila Perović naložila da ih dostavi do sljedećeg ročišta 19. maja.

Budvanska uprava je, u ljeto 2013. godine, oduzela 17 apartmana, sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta u tom kompleksu, odnosno 2.100 kvadrata stambeno-poslovnog prostora.

Procijenjeno je da ti prostori vrijede 6,5 miliona eura, koliko su podgoričkoj firmi obračunate komunalije.

Vlada je tada donijela odluku, kojom je definisano da Opština zaplijeni imovinu, a potom je praktično preda državi i tako namiri dug za poreze i doprinose.

Potpisima predstavnika Opštine i Fab lajva propisano je da će se njihov ugovor o preuzimanju kvadrata smatrati raskinutim, ukoliko ne bude zaključen ugovor o kompenzaciji između lokalne uprave i Ministarstva.

U tom slučaju sačinio bi se notarski zapis i izvršio povraćaj nepokretnosti, a Opština bi tražila da im kompanija dug isplati u novcu.

Vlada, odnosno Ministarstvo finansija, još nije donijelo odluku da od Opštine preuzme nekretnine u kompleksu Tre canne i time je oslobodi plaćanja milionskog poreskog dugovanja.

Vlada je već primjenjivala isti model naplate poreskih potraživanja prema Opštini Budva, pa je 2013. godine, i u drugom atraktivnom kompleksu „ TQ Plaza“, na ime poreskog dugovanja, od dva miliona eura, zaplijenila poslovne prostore koji su bili uknjiženi na lokalnu upravu, te u njih preselila kancelarije filijala MUP-a, Uprave za nekretnine i Suda za prekršaje.

U međuvremenu, dok Ministarstvo finansija ćuti, Opštini je Vlada nedavno blokirala račun, naplaćujući dio milionskog duga za poreze.

Fab lajv traži od budvanske opštine pet miliona odštete

I dok traje nadgornjavanje između Opštine i Vlade, Fab lajv je tužio Opštinu Budva za nadoknadu štete od pet miliona eura.

U tužbi, koja je prošlog avgusta predata u podgorički Privredni sud, navodi se da se Opština odmah uknjižila na sporne nepokretnosti u Tre canne, ali da potvrdu o plaćenim komunalijama nije izdala.

Dodaje se i da se Fab lajv, u više navrata, obraćao tadašnjem gradonačelniku Lazaru Rađenoviću, ali potvrda, i pored obećanja, nije izdata. Navodi se i da opština nije izvršila komunalno opremanje parcele u skladu sa odredbama Zakona o uređenju i izgradnji objekata i odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, te da zbog neizdavanja potvrde o plaćenim komunalijama, Fab lajv ne može da pribavi upotrebnu dozvolu za izgrađeni objekat.

Bonus video: