Žabljak: Privatni hotel za opšti interes

Izmjene su zatražili Srđan Filipović i Vladimir Brnović, kako bi u centru grada gradili hotel sa četiri zvjezdice
461 pregleda 2 komentar(a)
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 04.04.2016. 17:01h

Predsjednik Opštine Veselin Vukićević pokrenuće postupak za izmjenu detaljnog urbanističkog plana (DUP) Žabljak, kako bi privatnici u centru gradili hotel - "državni objekat od opšteg interesa".

Vukićević se na taj korak odlučio na inicijativu Podgoričana Srđana Filipovića i Vladimira Brnovića, koji bi da grade hotel sa četiri zvjezdice na svojoj parceli. Inicijativu dopunjuje i dopis bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Predraga Jelušića da hotel "predstavlja državni objekat od opšteg interesa".

"Imajući u vidu regionalnu neizbalansiranost turističke ponude..., Vlada ulaže napore u cilju aktiviranja razvoja sjevernog regiona. U informaciji o analizi uticaja podsticanja poreskih olakšica u turizmu posebna pažnja je posvećena definisanju dodatnih olakšica za investicije u turizmu na sjeveru. S tim u vezi, molimo vas da razmotrite zahtjev Srđana Filipovića i Vladimira Brnovića, u cilju stvaranja preduslova za izgradnju gradskog hotela sa četiri zvjezdice, što, u skladu sa Zakonom o izgradnji objekata i uređenju terena predstavlja državni objekat od opšteg interesa", piše u dopisu upućenom sekretaru za uređenje prostora Savi Zekoviću.

Vukićević je pojasnio da postupak izmjene DUP-a predviđa pripremne poslove, izradu nacrta, stručnu ocjenu i pribavljanje saglasnosti MORT-a, javnu raspravu, a potom i usvajanje. Gradonačelnik je odluku donio iako su se odbornici protivili izmjeni DUP-a na sjednici održanoj prošle sedmice. Odbornici opozicije, ali i vlasti, upozoravali su da hotel ne treba graditi, kako bi se očuvalo staro gradsko jezgro, a pogotovo ne bez prethodnog dogovora sa “komšijama“.

Vukićević je tada rekao da ima pravo da sam donese odluku, ali da je zbog značaja i aktuelnosti teme želio da prethodno upozna odbornike i širu javnost. Istakao je da će se kroz izmjene DUP-a popraviti i neka druga rješenja.

Spa centar, 130 ležajeva, restoran, sale, biznis centar ... na 886 kvadrata

Vukićević kaže da Filipović i Brnović namjeravaju da na parceli od 886 kvadrata izgrade hotel sa 130 ležajeva, restoranom, spa centrom, garažama, centrom za konferencije, multimedijalnom salom i biznis centrom.

"Bruto površina hotela bi iznosila 2.707 kvadrata, a predviđena spratnost bi bila suteren, prizemlje tri sprata i potkrovlje”, pojasnio je on.

Parcela u vlasništvu Filipovića i Brnovića, prema aktuelnom DUP-u, je površine od 672 kvadrata.

Nalazi se u strogom centru grada i ograničena je Ulicom Narodnih heroja, stambeno-poslovnim objektom sa jedne i stambenim sa druge strane. Sa četvrte strane je meteorološka stanica.

Bonus video: