Udruženje Roditelji: Analiza o stanju u crnogorskim porodilištima pokazala brojne slabosti

Mihailović je navela da se situacijama u nekim porodilištima mijenja na bolje, ali bi se, kako smatra, moralo raditi još brže u svim porodilištima
0 komentar(a)
beba, bebe, majka, Foto: Shutterstock
beba, bebe, majka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2016. 14:46h

Najnovija analiza o stanju u crnogorskim porodilištima pokazala je da postoji mnogo toga na čemu se mora hitno raditi i šta treba promijeniti, smatraju u Udruženju Roditelji.

Predsjednica Udruženja Kristina Mihailović je, komentarišući procjenu bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorenčadi u Crnoj Gori koja je sprovedena od 18. do 27. januara, kazala da je ta analiza pokazala da je potrebno brže raditi na poboljšanju stanja u porodilištima.

“I vjerujemo da će se ubuduće posvetiti puna pažnja ovoj tematici, jer je ovo drugo upozorenje koje je stiglo, a između dvije analize smo imali tragičnih posljedica, što znači da smo morali ozbiljnije da shvatimo komentare iz prethodne analize”, rekla je Mihailović agenciji MINA.

Prema njenim riječima, ova analiza je, u odnosu na prethodnu, pokazala bolje rezultate. “Ali je činjenica je je ostalog puno toga što se našlo u dijelu Glavne slabosti".

Mihailović je navela da se situacijama u nekim porodilištima mijenja na bolje, ali bi se, kako smatra, moralo raditi još brže u svim porodilištima.

“Što se tiče higijene, dobro je da u 21. vijeku imamo “dobru fizičku infrastrukturu (voda, struja i grijanje) i da se dobro održava higijena”. Nadamo se da o toj vrsti problema neće biti potrebe da se polemiše i da se rješava”, poručila je Mihailović.

Ona smatra da je edukacija i pomoć majkama u dojenju na veoma niskom nivou.

“Znamo na osnovu iskustava velikog broja majki da se olako savjetuje i preporučuje uvođenje vještačkih formula, da se porodiljama ne pokazuje na adekvatan način kako da uspostave laktaciju i postave bebu na dojku”, navela je Mihailović.

Ona je objasnila da je majka sa bebom najmanje 48 sati u porodilištu nakon porođaja, i da ima dovoljno vremena da se to uspješno savlada.

“U tom dijelu puno toga se mora pod hitno mijenjati”, poručila je Mihailović.

Važno je, kako je navela, početi sa primjenom nacionalnih smjernica i vodiča koji se odnose na porođaj, dojenje i zaštitu majke i novorođenčeta.

“U tom dijelu ima puno toga važnog što, ako bi se primjenilo, može da dovede do većeg stepena kvaliteta zdravstvene zaštite”, smatra Mihailović.

Upitana koji nedostaci nijesu ispravljeni u odnosu na raniji period, Mihailović je navela da majke i dalje nijesu uključene u donošenje odluka koje se odnose na njihovu djecu.

Prema njenim riječima, Udruženju se roditelji često žale da nijesu u toku o zdravstvenom stanju svoje djece.

Mihailović je ocijenila da neke od sugestija iz izvještaja iz 2011. godine o kvalitetu njege majki i novorođenčadi nijesu uvažene.

“Ima prostora za unaprjeđenje kvaliteta njege za žene, bebe i njihove porodice”, smatra ona.

Mihailović je pojasnila da se neke od tih sugestija odnose na to što još ne postoje individualne pripremne i porođajne sobe u većini bolnica, kao i opcija aktivnog porođaja sa mogućnošću odabira položaja i neograničavanja tokom porođaja.

Ona je dodala da su neke od soba u porodilištu uske i pretrpane, i da postoji potreba da se prati primjerenost indikacija za carski rez.

Mihailović je navela da je u posljednje vrijeme mnogo više pozitivnih komentara koji se odnose na pojedina porodilišta, ali da i dalje ima puno negativnih.

Prema njenim riječima, majke smatraju da puno toga treba mijenjati. “I kada god razgovaramo o porodilištima, može se čuti puno komentara i preporuka”.

“Smatramo da bi bilo dobro da se provjeri i čuje mišljenje majki i očeva, kako bi se uslovi i kvalitet zdravstvene zaštite i njege trudnica i novorođenčadi mijenjao na bolje”, poručila je Mihailović.

Ona je, govoreći o nedostacima u crnogorskim porodilištima, ocijenila da ih ima dosta, i dodala da je veći dio njih naveden u analizi.

“Nećemo komentarisati stručni dio izvještaja, ipak nijesmo kompetentni, ali segment koji se odnosi na ljudska prava, na primjer, u potpunosti podržavamo, kada govorimo o slabostima”, kazala je Mihailović.

Komentarišućio dio izvještaja u kojem se navodi da se "žene u aktivnoj fazi porođaja podstiču da se kreću i da jedu i piju po želji", kao p da "postoje porođajne lopte za podsticanje aktivnog učešća u aktivnoj fazi porođaja”, Mihailović je kazala da je malo koji roditelj to uspio da vidi i osjeti.

Mihailović je rekla da se kritike roditelja u posljednje vrijeme uglavnom odnose na odjeljenja akušerstva, a majke su, dodala je, zadovoljne tretmanom, brigom i njegom u porodilištima.

Na pitanje kako ocjenjuje mogućnost infekcija u crnogorskim porodilištima i kako komentariše to što su eksperti koji su radili na procjeni upozorili porodilje da su glavni izvori infekcija beba ruke, mobilni telefon i miš na kompjuteru, ona je kazala da oni iz izvještaja nijesu shvatili da su eksperti na to upozoravali majke, niti to, dodala je, bilo gdje piše u izvještaju.

To je, kako je kazala, pomenuto na konferenciji za novinare koja je održana u Ministarstvu zdravlja.

“Nijesmo stručni da komentarišemo dio koji se odnosi na infekcije, ali ono što kao roditelji znamo da je u velikom broju porodilišta razvijenog svijeta dozvoljeno da članovi porodilce ulaze kod porodilje i bebe i borave u njihovim sobama, tako da nam je na osnovu toga malo teže da shvatimo poentu ove poruke”, navela je Mihailović.

Ona je kazala da o mogućnosti infekcija i kakve su, dovoljno govori ono što se desilo u Bijelom Polju prije godinu i po.

Bonus video: