Bulatović: Saradnja tužilaštva i policije mogla bi se poboljšati zajedničkim sastancima, obukama

Bulatović smatra da je ocjena iz Izvještaja Evropske komisije, u kojoj se navodi da treba poboljšati saradnju između policije i tužilaštva u pretkrivičnom postupku, zasnovana na pojedinačnim slučajevima u kojima su primijećeni nedostaci u saradnji
430 pregleda 0 komentar(a)
Mirko Bulatović, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Mirko Bulatović, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 03.04.2016. 12:36h

Saradnja Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) i policije u Bijelom Polju do sada je veoma dobra, kazao je rukovodilac tog tužilaštva, Mirko Bulatović.

On je agenciji MINA rekao da i tužioci i službenici policije postupaju u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku, kojim su propisana ovlašćenja i jednih i drugih.

“Policija, prije svega, poštuje uputstva i naloge tužilaca i obavezu da blagovremeno i efikasno postupa u predmetu. Tužioci su, takođe, blagovremeno obaviješteni o mjerama i radnjama koje policija preduzima u konkretnom predmetu”, naveo je Bulatović.

Prema njegovim riječima, svaka saradnja, koliko god bila dobra, može i dalje da se unaprjeđuje, a u slučaju tužilaštva i policije to bi se moglo postići, prije svega, stalnom komunikacijom između dvije institucije.

“Organizovanje zajedničkih sastanaka takođe je jedan od načina da se saradnja poboljša. Smatram da bi do napretka došlo i kroz organizovanje zajedničkih obuka u situacijama kada treba usvajati nova znanja ili stvarati uslove za primjenu novih ili izmjena postojećih zakona”, kazao je Bulatović.

On smatra da je ocjena iz Izvještaja Evropske komisije, u kojoj se navodi da treba poboljšati saradnju između policije i tužilaštva u pretkrivičnom postupku, zasnovana na pojedinačnim slučajevima u kojima su primijećeni nedostaci u saradnji.

“Takvi nedostaci se moraju otklanjati, i to na način koji je primjeren svakom pojedinom slučaju, i od strane aktera između kojih su nastali problemi u saradnji”, ocijenio je Bulatović.

Na pitanje kako vidi ulogu sudova u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, odnosno da li smatra da je zadovoljovajuća saradnja tužilaštva i policije sa sudovima, on je rekao da ne postoje problemi u komunikaciji tužilaštva sa sudom.

“Prava i dužnosti suda i tužioca regulisana su odgovarajućim zakonima, i svaka od institucija mora svoju dužnost obavljati u skladu sa Ustavom i zakonom”, dodao je Bulatović.

On je rekao da su ljudski kapaciteti u tužilaštvu kojim rukovodi veoma dobri, dok je tehničke ocijenio zadovoljavajućim.

Kako je kazao, tužioci ODT-a u Bijelom Polju redovno pohađaju seminare koji se odnose na unaprjeđenja njihovog rada u različitim segmentima.

Bulatović je ocijenio da bi Udruženje tužilaca trebalo da ima više aktivnosti koje se tiču edukacije tužilaca.

“Mada postoji institucija koja je nadležna za tu oblast, a to je Centar za edukaciju nosilaca pravosudnih funkcija, koja svoju dužnost obavlja veoma dobro”, dodao je on.

Upitan da li smatra da tužioci treba više da istupaju u javnosti u na taj način približe svoj rad građanima, on je kazao da je Tužilaštvo otvoreno prema medijima, kao posrednicima između tužilaštva i javnosti koja ima „pravo da zna“, odnosno da bude upućena u rad tužilaštva.

“Komunikacija ovog tužilaštva sa medijima vrši se uglavnom pisanim putem, preko Vrhovnog državnog tužilaštva, i tu ne postoje nikakvi problemi. Svi mediji blagovremeno dobijaju odgovore na pitanja koja se tiču rada ovog tužilaštva na pojedinom predmetu”, kazao je Bulatović.

On je poručio da će ODT u Bijelom Polju i u narednom periodu davati puni doprinos otvorenosti Državnog tužilaštva.

Tema je urađena u okviru projekta "Poboljšanje mogućnosti institucija koje se bave krivičnim pravom da bolje komuniciraju s građanima o svom radu", koji agencija MINA radi u saradnji sa Građanskom alijansom.

Bonus video: