Učenici iz Bara upoznati sa biljnim vrstama, njihovim staništima i prijetnjama sa kojima se součavaju

Terenska posjeta je organizovana u saradnji sa Izviđačkim odredom "24. novembar", čiji su predstavnici takođe učestvovali
88 pregleda 1 komentar(a)
Green Home, Vrsuta, Foto: Green Home
Green Home, Vrsuta, Foto: Green Home
Ažurirano: 02.04.2016. 13:01h

U okviru projekta "Zaštita divljih biljnih vrsta i njihovih staništa južnog i istočnog Mediterana", NVO Green Home je organizovala edukativnu terensku posjetu Vrsuti za učenike gimnazije "Niko Rolović" iz Bara, saopšteno je iz ove NVO.

"Cilj posjete je bio da učenike upozna sa važnim biljnim vrstama, njhovim staništima, prijetnjama sa kojima se součavaju ali i načinima da se ova prirodna bogatstva zaštite i valorizuju. Osim toga, učenici su radili monitoring vrste Gymnospermium scipetarum (albanski gimnospermijum) čija se jedina populacija u Crnoj Gori, nalazi upravo na Vrsuti. Terenska posjeta je organizovana u saradnji sa Izviđačkim odredom "24. novembar", čiji su predstavnici takođe učestvovali. Vrsuta zadovoljava kriterijume za izbor botanički najvrijednih lokaliteta u Crnoj Gori, na osnovu prisustva ugroženih vrsta i staništa, zbog čega je na listi IPA područja (Important Plant area – važno biljno područje). Na Vrsuti su prisutna tri tipa međunarodno značajnih staništa i sedam vrsta koje su okarakterisane kao ugrožene, te su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode", navodi se u saopštenju Green Home-a.

Iz ove NVO su dodali da je uništavanje staništa najistaknutiji pritisak na biodiverzitet uopšte, a na Vrsuti je naročito prisutan zbog negativnih antropogenih uticaja, poput neplanske i nelegalne sječe bukove šume, požara ali i urbanizacije.

"Probijanje lokalnog puta omogućilo je nesavjesnim građanima da nelegalno eksploatišu bukovu šumu koja je stanište značajnih vrsta. Na ovaj način iz šume se iznosi značajna količina drvne mase, mijenjaju se uslovi u kojima se razvija sprat zeljastih biljaka, pa se u skladu sa tim mijenja i floristički sastav. Identifikacija i informisanje šire javnosti o IPA područjima imaju za cilj da ubrzaju postojeće međunarodne, regionalne i nacionalne programe za očuvanje životne sredine. U vezi sa tim, fokus projekta je uključivanje civilnog društva u konzervaciju važnih biljnih staništa a jedan od načina da se to i postigne su edukacija i monitoring", kazali su iz Green Home-a-

Navode, da su za područje Vrsute, u narednom periodu planirane konkretne konzervacijske mjere sa volonterima, edukativne radionice namjenjene svim zainteresovanim stranama i pokretanje inicijative za zaštitu područja Vrsute na lokalnom nivou.

"Bogat biodiverzitet Vrsute, preduslov je i razlog da se ovo važno biljno stanište planira kao zaštićeno. Izradom adekvatnog plana upravljanja, bio bi omogućen opstanak ugroženih vrsta i smanjenje pritisaka na prirodne resurse. Nosioci projekta su organizacije Plantlife international iz Ujedinjenog kraljevstva i IUCN, a finansiran je od strane MAVA fondacije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: