NVO "Žene danas": Otkrij bolest na vrijeme, nemoj da zakasniš

Direktor nikšićkog Doma zdravlja dr Veselin Bulatović poručio je da će ta ustanova i on lično uvijek podržati slične aktivnosti jer one doprinose ranom otkrivanju bolesti i unaprjeđenju zdravlja
180 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2016. 11:31h

U Nikšiću je, u organizaciji NVO “Žena danas” u Domu zdravlja organizovana radionica o prevenciji raka dojke i grlića materice pod nazivom “Otkrij bolest na vrijeme, nemoj da zakasniš”.

“Prema posljednjim podacima u Crnoj Gori se godišnje otkrije oko 300 slučajeva ove opake bolesti, a umre oko 80. Mislim da su brojke upozoravajuće i treba sve da učinimo da se redovno ide na preventivne preglede, čime pomažemo sebi, porodici i društvu u cjelini”, kazala je Rosa Popović, predsjednica Udruženja “Žena danas”.

Radionicu, kojoj je prisustvovao veliki broj pripadnica ljepšeg pola, otvorio je predsjednik Opštine Veselin Grbović koji je kazao da se preventivnim djelovanjem umnogome može smanjiti broj oboljelih id malignih bolesti.

“Istraživanja govore da bi malignih oboljenja bilo za dvije trećine manje kada bi se preventivno djelovalo. Nadam se da će ovih radionica biti više kako bi građani shvatili šta znači prevencija i na vrijeme se javili ljekaru prije nego bude kasno”, kazao je Grbović.

Direktor nikšićkog Doma zdravlja dr Veselin Bulatović poručio je da će ta ustanova i on lično uvijek podržati slične aktivnosti jer one doprinose ranom otkrivanju bolesti i unaprjeđenju zdravlja.

“Uskoro će biti organizovan skrining za rak dojke i grlića materice tako da bi na hiljade žena trebalo da bude pregledano. Iz dugogodišnjeg hirurškog iskustva, jer smo u Nikšiću godinama operisali dojku, mogu reći da ako se na vrijeme otkrije tumor dojke on je apsolutno izliječiv, a to isto mislim i za rak grlića materice”, kazao je Bulatović i dodao da je pravilan samopregled izvandredno dijagnostičko sredstvo.

Upravo o samopregledu, prevenciji i karcinomu dojke prezentaciju je održala prim.dr Nada Cicmil Sarić, onkološkinja u Kliničkom centru Crne Gore, dok se predavanje dr Nebojše Joksimovića odnosilo na karcinom grlića materice, prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju. Predavanje na istu temu održala je i ginekološkinja nikšićkog Doma zdravlja dr Tamara Mijušković.

Za učesnice radionice omogućen je besplatan onkološki i ginekološki pregled, a radionica u Nikšiću je 12 koju je NVO “Žena danas” do sada organizovala sa ciljem edukacije žena o prevenciji raka dojke i grlića materice, kao i podizanje nivoa svijesti o pravovremenim pregledima i odlascima kod ljekara.

Galerija

Bonus video: