TAA: Lamele "porasle" mimo zakona

Tvrde da su lamele , protivno detaljnom urbanističkom planu, nadograđene sa dvije nove etaže, sa ukupno dvadesetak stanova
94 pregleda 0 komentar(a)
lamele, Tivat, Foto: Siniša Luković
lamele, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.04.2016. 20:14h

Iz Tivatske antikorupcijske akcije (TAA) optužili su juče bivšeg gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) i aktuelnu sekretarku za urbanizam Tatjanu Jelić (DPS) da su 2011. dozvolili ili tolerisali nelegalnu nadogradnju stambenih lamela u centru Tivta.

Riječ je, kako su pojasnili, o lamelama 2, 3 i 4, iza zgrade glavne Pošte.

Tvrde da su lamele , protivno detaljnom urbanističkom planu, nadograđene sa dvije nove etaže, sa ukupno preko dvadesetak stanova.

“Lokalna uprava ne samo da je tolerisala nelegalnu gradnju objekata koji su služili... za sticanje profita investitora, nego im je aktivno pomagala u tome. Nadogradnje zgrada u centru Tivta ne samo da otvaraju pitanje ugrožavanja sigurnosti stanara, zbog mogućih problema sa statikom objekata, pogotovu na ovom području koje je poznato kao trusno, već su predstavljale urbanistički i arhitektonski zločin prvog reda“, kazao je Miomir Abović iz TAA.

On je istakao da je nadogradnja ravnih krovova stambenih zgrada u centru Tivta “fenomen koji je obilježio dva mandata Kankaraša na mjestu gradonačelnika“ i bio “idealno tle za bujanje korupcije“.

Mirko Kovaćević kazao je da je Jelićeva u jesen 2011. potpisala dvije građevinske dozvole za nadogradnju lamela, od kojih je jedan bila protivna DUP-u.

Investitor je, tvrdi, u drugom slučaju sagradio jednu etažu više nego što je bilo predviđeno dozvolom.

“Iako je DUP-om Centar predviđena nadogradnja samo jedne etaže - potkrovlja, opštinska vlast je dopustila da se na lamelama 2, 3, i 4 nadograde dvije. U centru Tivta, na 100 metara od zgrade Opštine, i pored magistale, nadležni u Opštini nisu vidjeli da se gradi više nego što DUP propisuje. Naravno, ne samo da su vidjeli, nego su aktivno učestvovali u ovom bezakonju i nelegalnoj gradnji, i potpunom arhitektonskom nagrđivanju jednog od arhitektonski najuspjelijih objekata kolektivnog stanovanja iz doba socijalizma“, kazao je Kovačević, pokazavši dokumenaciju na kojoj su potpisi Jelićeve i izvode iz DUP-a.

Istakao je da je u slučaju lamele 4, protivno DUP-u, Jelićeva dala dozvolu za izgradnju dvije, umjesto jedne dozvoljene etaže.

Čupanje za uši ne bi prijavio

Reagujući na stavove Miodraga Jelića, supruga Tatjane Jelić koji je dan ranije „Vijestima“ kazao da nije prijetio njemu i Aboviću, „jer se takvim ljudima ne prijeti, već će im samo uši izvući kad ih sretne ako budu lagali o mojoj porodici“, Kovačević je rekao da to neće smatrati fizičkim napadom. On je “toj renesansnoj multitalentovanoj ličnosti, i prefinjenom inspektoru-nadograđivaču“, poručio da “proba da mi izvuče uši kad me sretne, a ja mu javno obećavam da “izvlačenje ušiju“ neću smatrati fizičkim nasrtajem, i da ga neću tužiti za pokušaj fizičkog napada“.

“Kako mi nemamo vremena da se bavimo baš svakim slučajem nelegalne gradnje, nadogradnje i slično, pozivam ga da on javno otkrije svu istinu o nadogradnji stambenog bloka u centru grada. Kako je došlo do prekoračenja građevinske dozvole u toj nadogradnji, kako to da nadležni iz Opštine nisu intervenisali da to spriječe, iako im je i to bilo pred nosom, je li taj nelegalno sagrađeni dio potkrovlja bio u građevinskom projektu koji je bio predat za izdavanje građevinske dozvole, ili je to bio plod trenutne inspiracije izvođača radova, jesu li plaćene komunalije za taj nelegalno sagrađen prostor. Siguran sam da je Jelić jako dobro upućen u navedeni slučaj, i ne sumnjam da će kao ljubitelj istine dati svoj doprinos aktivnostima TAA“.

Bonus video: