Menadžment se predomislio: Univerzitet predavačima plate vraća na staro

Univerzitet Crne Gore, ipak, odlučio da zarade obračunava kao i prethodnih godina, očekuje se da će biti isplaćena i razlika svima kojima je oktobarska i novembarska zarada bila manja
2285 pregleda 1 komentar(a)
Rektorat, Foto: UCG
Rektorat, Foto: UCG
Ažurirano: 29.12.2018. 09:00h

Nakon što su im posljednje dvije plate bile umanjene i do 300 eura, predavači Univerziteta Crne Gore će se obradovati kad prime decembarsku - obračunata je prema pravilima koja su važila prije oktobra, saznaju “Vijesti”.

Zarada sa koeficijentima obračunatim u skladu sa Kolektivnim ugovorom juče je obračunata predavačima Elektrotehničkog, Metalurško-tehnološkog i Prirodno-matematičkog fakulteta.

To je “Vijestima” potvrdilo više profesora sa ove tri jedinice, a kojima je prethodno plata bila manja.

Prema informacijama “Vijesti” iz Rektorata, isto mogu očekivati i predavači na ostalim fakultetima, kojima je zbog novih pravila o broju budžetskih studenata u grupama, predavanja bila obračunata pomoću koeficijenata namijenjenim za mentorsku nastavu. Navodno, svi predavači kojima su oktobarska i novembarska zarada bile umanjene, mogu očekvati i da im UCG isplati razliku u zaradama.

Predsjednik Upravnog odbora Duško Bjelica i rektor Danilo Nikolić, koji su u prethodna dva mjeseca tvrdili da su manje plate u skladu sa više akata UCG i Vlade, juče nijesu odgovarali na pozive “Vijesti” kako bi objasnili da li su i zašto preinačili stavove.

Upravni odbor je nedavno usvojio informaciju rektora Nikolića, kojom je “aminovao” niže plate.

Predavači, ali i Sindikat UCG ranije su saopštili da sporni dvomjesečni obračun nije u skladu sa Kolektivnim ugovorom i da će u krajnjem tužiti UCG.

Sa UCG su u više navrata na to odgovarali da je takav obračun zarada u skladu sa Vladinom uredbom o normativima i standardima za finansiranje javnih ustanova visokog obrazovanja i finansiranje studenata na ustanovama visokog obrazovanja iz 2011. Takođe, pravdali su se i Pravilima studiranja na osnovnim studijama iz 2015. Nikada nijesu odgovorili na pitanja ko je odgovoran za to što je ako je sadašnji obračun zarada precizan a prethodni nije, neko iz džepova građana davao plate predvačima veće nego što je trebalo.

Predsjednik Sindikata UCG Vukašin Zogović ranije je kazao da Uredba i Pravila studiranja ne mogu biti opravdanje, jer je 2016. potpisan Kolektivni ugovor koji je pravni akt veće snage.

Zogović je poručio i da su sindikalci preduzeli niz mjera da se ova situacija riješi na nivou UCG, ali da će ukoliko ne dođe do dogovora, rješavati ovo pitanje pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova i nadležnim sudom.

Bonus video: