Drastično povećana cijena vode u Pljevljima

Nove cijene vode, uvećane za 33 odsto za fizička i 17 odsto za pravna lica, uračunate su na martovskim računima
1 komentar(a)
voda, čaša vode, Foto: Shutterstock
voda, čaša vode, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.04.2016. 17:08h

Pljevaljsko preduzeće Vodovod drastično je povećalo cijenu vode i to periodu kada gotovo mjesec dana voda iz gradskog vodovoda nije za piće.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da na taj način u Vodovodu žele da smanje finansijski gubitak.

U prošloj godini poslovali su sa gubitkom od 187.000 eura, što je preko 330.000 eura manje u odnosu na 2014. godinu kada je preduzeće poslovalo sa gubitkom od oko 520.000 eura.

Nove cijene vode - uvećane za 33 odsto za fizička i 17 odsto za pravna lica, uračunate su na martovskim računima.

Građani će ubuduće umjesto 45 centi, kubni metar vode plaćati po 60 centi, a pravna lica 1,92 eura.

Saglasnost na povećanje cijene vode dao je predsjednik Opštine Mirko Đačić nakon što mu je Odbor direktora dostavio novi cjenovnik na razmatranje.

Tri mjeseca ranije predsjednik Odbora direktora Vodovoda Avdo Ajanović u izjavi “Vijestima” tvrdio je da do povećanja cijene vode u ovoj godini neće doći, iako je direktor tog preduzeća Čedo Gospić u Programu rada za ovu godinu najavio promjenu cjenovnika: „Za stabilniju finansijsku situaciju u Vodovodu... potrebno je povećati cijenu vode za fizička i pravna lica kao i cijenu za održavanje mjernih instrumenata. Na osnovu uporedne analize, cijena vode u Pljevljima je jedna od najnižih u Crnoj Gori uprkos činjenici da imamo jedan od najsloženijih i najskupljih vodovodnih sistema, uzimajući u obzir i trenutno stanje kvaliteta vode, kako u pogledu hemsijsko-bakteriološke ispravnosti, tako i mutnoće, koja je ranije često bila problem“, piše u Programu rada Vodovoda koji je potpisao Gospić.

U Vodovodu je zaposleno preko 130 radnika, znatno više nego što je potrebno. U sljedećih nekoliko mjeseci rukovodstvo planira da broj zaposlenih smanji za 23. Deset radnika prijavilo se dobrovoljno za raskid ugovora a preostali će biti proglašeni tehnološkim viškom. Radnicima koji napuste firmu biće isplaćene otpremnine od 4.800 eura.

Iz Građanskog pokreta URA kritikovali su odluku lokalnih vlasti da povećaju cijenu vode u trenutku kada veći dio grada vodu iz gradskog vodovoda ne može da koristi za piće.

“Podići cijenu vode u vrijeme kad građanima ne mogu da isporuče pitku vodu i kad su građani prinuđeni na veće novčane izdatke zbog kupovine flaširane vode, jasno pokazuje koliko je čelnicima DPS-a koji su na čelu Vodovoda, stalo do građana Pljevalja”, saopšteno je iz URA.

Bonus video: