Šegrt: Potpisaću ugovor sa sindikatima

Komentarišući zahtjeve doktora medicine, Šegrt je rekao da je to “malo neobično” i da hoće da vjeruje “da to nema nikakve veze sa izbornom godinom”
3 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.04.2016. 15:20h

Ministar zdravlja Budimir Šegrt kazao je da će potpisati Granski kolektivni ugovor sa dva reprezentativna sindikata, jer to od njega očekuje 8.000 zaposlenih u zdravstvu.

On je na konferenciji za medije kazao da su zarade nedovoljne u odnosu na težinu posla i da podržava zahtjeve ljekara, ali u granicama mogućeg.

Komentarišući zahtjeve doktora medicine da se Zakon o zaradama u javnom sektoru vrati na dopunu, rekao je da je to “malo neobično” i da hoće da vjeruje “da to nema nikakve veze sa izbornom godinom”.

Pojasnio je da je Zakonom predviđeno prosječno povećanje u svim oblastima javne potrošnje za 5,5 odsto i da bi povećanje za svakog ljekara u Crnoj Gori iznosilo 71 euro.

Šegrt tvrdi da tvrdi da je prosječna februarska neto plata bez povećanja specijalistima u Kliničkom centru (KC) iznosila 581 euro, a da je prosječna plata koju je ljekar ponio kući oko 1.001 euro.

Kazao je da su uži specijalisti u KC u februaru prosječno primili neto zaradu od 623 eura, a sa dodacima u vidu minulog staža, dežurstava i prekovremenog rada oko 1.264.

„Subspecijalista prima 203 odsto više nego što je suva procjena po cijeni rada i koeficijenta“, naveo je Šegrt dodavši da se povećanjem osnovnog koeficijenta povećavaju i svi drugi učinci koji čine ukupnu zaradu.

Naglasio je da je najveća neto plata u KC tokom februara iznosila 2.250 eura, a pedeseta po veličini 1.322 eura.

“Alal im bilo što su primili pare, to je njihovo i lako se ne zarađuje”, istakao je dodavši da visina zarada pokazuje da se uprkos koeficijentima ipak može zaraditi.

Šegrt je rekao su zahtjevi ljekara bili da se postojeći koeficijent uveća za 110 odsto i da bi, u tom slučaju, prosječna suva plata specijaliste u KC-u bi bila 1.220, a “kući bi nosili 2.800 eura”.

Pojasnio je da bi prosječna plata ljekara subspecijaliste, prema tim koeficijentima, bila 1.308 , a da bi ukupno zarađivali 4.200 eura.

Sindikat doktora medicine ranije je zatražio od Šegrta da se koeficijenti za ljekare, koji iznose od 6,6 do 8.2 povećaju za 100 odsto, vrati Zakon na dopunu i ne potpiše Granski kolektivni ugovor.

Ljekari KC su najavili i štrajk od 5. aprila, ali su, nakon razgovora sa menadžmentom, saopštili da će sljedeće sedmice odlučiti hoće li krenuti u masovno kršenje zakona ili organizovati proteste poslije radnog vremena.

Ljekovi neracionalno trošeni

Analiza Ministarstva zdravlja i “Montefarma” pokazala je da su u prvom kvartalu ove godine ljekovi neracionalno trošeni i da postoji uvećanje troškova na osnovu bolovanja.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt danas je održao sastanak sa svim direktorima javnih zdravstvenih ustanova i poručio im da su u obavezi da sprovode svakodnevne kontrole potrošnje ljekova i propisivanja bolovanja, uz apsolutnu primjenu mjera racionalizacije.

Bonus video: