Doktorima rekli da mogu i otkaz dobiti

Hirurg Predrag Bajić kazao je da će sljedeće sedmice odlučiti da li će krenuti u masovno kršenje zakona, ili štrajkovati poslije radnog vremena
320 pregleda 0 komentar(a)
ljekari KCCG, Foto: Vesko Belojević
ljekari KCCG, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.04.2016. 05:33h

Menadžment Kliničkog centra (KCCG) upozorio je doktore da bi mogli biti novčano kažnjeni, čak i ostati bez posla, ako budu štrajkovali tokom radnog vremena.

Doktorima je sugerisano da će prekršiti Zakon o radu, ako stupe u štrajk 5. aprila, kako je najavljeno prije dva dana.

Hirurg Predrag Bajić iz Sindikata doktora medicine kazao je da će tokom sljedeće sedmice odlučiti da li će krenuti u masovno kršenje zakona, ili će proteste organizovati poslije radnog vremena.

On je pojasnio da im je iz KCCG, na čijem je čelu Ranko Lazović, predočeno da nijesu reprezentativni sindikat i da bi štrajkom tokom radnog vremena - prekršili Zakon o radu.

Rekao je da bi ljekari mogli da odgovaraju disciplinski, novčano, ali i da budu otpušteni, jer je štrajk tokom radnog vremena predstavlja težu povredu radne obaveze.

Bajić je prije dva dana saopštio da će 5. aprila stupiti u štrajk, jer nadležni odbijaju da im povećaju zarade.

Iz Sindikata je precizirano da će, uz dežurstva, zbrinjavati samo hitne i maligne pacijente.

Doktori medicine zahtijevaju povećanje koeficijenata za 100 procenata...

Bajić je pojasnio da od ministra zdravlja Budimira Šegrta nijesu dobili nikakav odgovor na njihove zahtjeve.

Sindikat doktora medicine ranije je zatražio od Šegrta da koeficijenti za doktore medicine, specijaliste i uže specijaliste budu 12, 18 i 19 i da je to minimum ispod kojeg neće ići.

Koeficijenti predviđeni izmjenama Zakona o zaradama iznose od 6,6 do 8,2, a od Šegrta je traženo da ga vrati na dopunu i da ne potpiše Granski kolektivni ugovor.

Tokom premijerskog sata, Izet Bralić (SDP) juče je ocijenio da specijalisti i uži specijalisti ne mogu da imaju manje koeficijente od zamjenika sekretara u sekretarijatu.

Premijer Milo Đukanović je odgovorio da pomoćnik ministra sa 30 godina staža u državnoj upravi ima platu između 600 i 700 eura, a ljekar u KCCG start od 685, s tim da primi do 1.300 eura.

“Ne kažem da je ovo dovoljno ni za pomoćnika ministra ni za ljekara specijalistu, samo sugerišem da nije riječ o neravnomjernoj raspodjeli, nego o tome da imamo taj nivo ekonomskog razvoja u zemlji”.

Đukanović: Pitanje struke je što su danas manje cijenjeni

Đukanović je poručio da ljekari imaju instituciju - Ljekarsku komoru, u kojoj bi morali doći do odgovora zašto je danas ljekar manje uvažen u društvu nego što je bio prije 20 ili 30 godina.

“Mislim da je to, prije svega, pitanje struke”, poručio je on, ocijenivši da sredstava za zdravstveni sistem ima dovoljno, ali da je organizacija neracionalna.

Đukanović je rekao da Ministarstvo zdravlja mora da mijenja organizaciju i upravljanje i hrabro ide u razvoj privatno-javnog partnerstva.

Upozorio je da država neće moći više da izdvaja sredstva za nove nivoe zdravstvene zaštite.

Ocijenio je da zaštita državnih ustanova neće pomoći da se u njima podigne nivo zdravstvene zaštite, jer se to čini jedino konkurencijom.

Bonus video: