Građani trče da prestignu plan Đukanovića

Samo u protekle dvije sedmice na adresu Sekretarijata za urbanizam dostavljeno je 62 zahtjeva za dobijanje urbanističko- tehničkih uslova, kao prvog papira u proceduri dobijanja građevinske dozvole
9 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 31.03.2016. 20:01h

Budvanski Sekretarijat za urbanizam u protekle dvije sedmice praktično je zatrpan zahtjevima građana za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova i to uglavnom za parcele koje su predviđene kao zelene površine Nacrtom prostornog plana posebne namjene za obalno područje.

“Vijestima” su neki od mještana rekli da na taj način žele da iskoriste mogućnost i pokrenu proceduru za dobijanje građevinske dozvole, dok im to još omogućavaju aktuelni planski dokumenti.

Ako Nacrt plana bude usvojen u sadašnjem obliku, mnogima će gradnja biti onemogućena, jer im je umjesto kuća i zgrada, na imanjima ucrtano poljoprivredno zemljište.

Nacrt Prostornog plana za obalno područje radio je Zavod za urbanizam i projektovanje, u većinskom vlasnišvu premijerovog brata Aca Đukanovića.

Obrađivač plana je smanjio građevinske površine u metropoli turizma sa 15 odsto na devet, a brojne privatne, atraktivne parcele na obali, “obojene su u zeleno”.

Iz Ministarstva održivog razvoja saopštili su da neće biti poništene građevinske dozvole koje budu izdate do eventualnog usvajanja plana, zbog čega su šalteri gradskih službi prebukirani zahtjevima.

Samo u protekle dvije sedmice na adresu Sekretarijata za urbanizam dostavljeno je 62 zahtjeva za dobijanje urbanističko- tehničkih uslova, kao prvog papira u proceduri dobijanja građevinske dozvole.

“Vijestima” je rečeno da se polovina zahtjeva odnosi na lokalitet Velje ploče, na perifiiji Budve. Taj dio je u Nacrtu predviđen kao livada, umjesto prvobitnog rješenja koje je predviđalo gradnju 70.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora.

Zahtjevi su stigli i iz Reževića, Rafailovića i ostalih mjesta duž budvanske rivijere, koja je obrađivač plana “pretvorio” u zelene površine.

Iz Mjesne zajednice Bečići tražili su od Ministarstva održivog razvoja i turizma da povuku Nacrt plana, napisavši tada da su njime građani diskrimisani.

Oni su kao primjer naveli Zavalu i ostrvo Sveti Nikola, objasnivši da se na dijelu tih lokaliteta ucrtavaju gradnje rizorta, ali jedino na mjestima čiji su vlasnici moćnici bliski režimu.

U drugim djelovima Zavale i ostrva Sveti Nikola, koje je u vlasništvu domicilnog stanovništva, ucrtavaju se zelene površine.

Građani Reževića, takođe, oštro su protestovali, ocjenjujući da ih takav plan “vraća u 1948. godinu”.

Nacrtom su izbrisane kompletne građevinske zone na području Skošiđevojke, Drobnog pijeska, Smokvica…

Na udaru Zavoda za urbanizam i projektovanje, našao se i podgorički biznismen Duško Knežević, kome je planom umjesto rezidnecijalnog kompleksa Mogren Hill, iznad budvanske plaže, ucrtna zelena površina.

Bonus video: