Slovenija je raj za željezničare

Saopšteno je da je Forum okupio 56 sindikalca iz deset država, čija je ocjena da su prava željezničara gotovo ista u svim bivšim jugoslovenskim državama, odnosno - mnogo gora nego prije 30 godina
139 pregleda 0 komentar(a)
lokomotiva voz, Foto: Oslobodjenje.ba
lokomotiva voz, Foto: Oslobodjenje.ba
Ažurirano: 31.03.2016. 18:38h

Prava radnika i reforma u željezničkom sektoru i njihov uticaj na zaposlene, teme su trodnevnog VI Regionalnog foruma sindikata željezničara Jugoistočne Evrope.

Skup organizuju njemačka Fondacija “Fridrih Ebert Šiftung” i Sindikalna organizacija AD Montecargo iz Podgorice.

Saopšteno je da je Forum okupio 56 sindikalca iz deset država, čija je ocjena da su prava željezničara gotovo ista u svim bivšim jugoslovenskim državama, odnosno - mnogo gora nego prije 30 godina.

“Znamo u kakvom je stanju naša željeznica, isto stanje je manje - više u cijelom regionu, izuzev Slovenije i dijelom Hrvatske. U skoro svim regionalnim željeznicama radnici su rascjepkani u više sindikalnih organizacija, samo kod nas, u preduzeću sa 220 radnika postoje četiri sindikata”, rekao je novinarima Milenko Klikovac, mašinovođa i predsjednik sindikata AD Monte Kargo.

Naučni saradnik Fondacije Fridrih Ebert Štiftung Milan Jevtić ukazao je da su u skoro cijelom regionu uslovi rada željezničara mnogo gori nego krajem dvadesetog vijeka, počev od visine zarada, preko bezbjednosti i prekovremenog rada.

Pozitivan primjer saopštio je predsjednik Sindikata mašinovođa Slovenije Zlatko Rate - u toj državi niko od željezničara nije ostao bez posla, već su ili penzionisani ili dobili visoke otpremnine, a sadašnja mjesečna prosječna bruto zarada je 1.750 eura u odnosu na 1.500 eura na državnom nivou.

Bonus video: